Има два начина за направа на Чахохбили - така нареченият сух метод, когато парчета пиле се пържат без добавяне на мазнина или масло, а след пържене пилето се задушава без добавяне на вода или бульон, и втори, с малки количества масло по време на пържене и добавяне на бульон, ако е необходимо.
Аз го приготвих по втория начин.
Продукти: Пиле
–с чисто тегло около 1.2 – 1.3 кг, домати, средно големи неводнисти – 5 броя, ,
чушки – червена и зелена по 1 брой, доматено пюре – 1 с.л., чесън – 5 големи
скилидки, аджика /лютивка/ - 1 ч.л., зелен магданоз – 1 връзка, пресен кориандър
– ½ връзка, кориандър на прах – 1 ч.л., хмели сунели /грузинска подправка/ - 1
ч.л., няколко щипки чер пипер, сокът на
един лимон, сол - 1 ч.л., пилешки или зеленчуков бульон – 80 мл , растителна
мазнина /олио/ – около 100 мл .
Начин
на приготвяне: Почистеното и измито пиле нарязваме на дребни
парчета. Загряваме мазнината в тиган или тенджера с дебело дъно и запържваме
нарязаното пиле да златисто от всяка страна – по 3-4 мин. на умерено силен огън. Добавяме
нарязаният на ивици /кръгчета/ лук и запържваме за около 1-2 мин. , слагаме
разредената с бульон доматена паста и 3
настъргани на едро ренде домати. Намаляваме огъня на слаб и под похлупак
задушаваме 25 - 30 мин. След 15 мин. добавяме почистените от семена и дръжки
нарязани на едро чушки, и аджиката.
2 бр.
домата попарваме с вряла вода за около 60 сек. После изваждаме
и веднага потапяме в ледено студена вода. Обелваме обвивката им и нарязваме на
едри парчета /резенчета/. 5 мин. преди да снемем от огъня ястието слагаме доматите, сокът от лимона и ¾ от зелените подправки.
Снемаме готовото ястие от огъня. Поръсваме го със сол, смлян кориандър, хмели сунели и накълцаните на много ситно скилидки чесън. Объркваме и захлупваме за 15 мин.. Поднасяме топло, поръсено с останалите 1/3 накълцани зелени подправки и топъл домашен хляб.
Добър
апетит!
П.П. Ако доматите са много воднисти, не слагаме
бульон! Тези, от Вас които не обичат лютивото, могат да пропуснат аджиката.
Едно ного обичано от мен ястие! Супер изглежда Ванка!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Йоли! На мен също ми е любимо така приготвено пилето. Поздрави!
Изтриване