петък, 30 октомври 2015 г.

Мляко с ориз и тиква на фурна


 

Продукти: 230 г  ориз, 1 л прясно мляко, 220 г захар, 4 бр. яйца, 70 г краве масло, 400 г изчистена и настъргана на едро ренде тиква, ½ ч.л канела, 1 бр. ванилия, щипка сол.

Начин на приготвяне: Тиквата обелваме и настъргваме на едро ренде. Леко запържваме с 30 г краве масло за няколко минути. Сваляме от огъня и объркваме с канелата.
Почистеният и измит ориз попарваме с 1 ч.ч. – 200 мл гореща вода. Захлупваме и оставяме да поеме водата. После варим с млякото и щипка сол на тих огън докато оризът омекне. Сваляме от огъня. Оставяме да поизстине, прибавяме яйцата, захарта,тиквата, ванилията и 30 г краве масло.
Объркаме всичко добре. Изсипваме в тавичка, дъното на която сме намазали с останалите 10 г разтопено масло и запичаме в умерена фурна – 180 градуса, докато придобие светлокафяв цвят – отнема около 25-30 мин..
Сервира се напълно изстинало с мед или плодови сокове.

Добър апетит!

1 коментар: