2 с.л. ром, 2 с.л. кафява захар
Масло за намазване на тавата.
Начин на приготвяне: Измиваме и почистваме плодовете. Обелваме ги и
отстраняваме семенната част и костилките. Ябълките настъргваме на едро ренде. Прехвърляме ги в тиган с
незалепващо покритие, поръсваме с ½ ч.ч. захар и задушаваме на умерена
температура около 12-15 мин. до омекване на плодовете и получаваме на каша.
Разбъркваме периодично. Не трябва да остава течност. Оцеждаме ги на гевгир.
Прасковите и крушите нарязваме
на дребни парчета, заливаме с рома и поръсваме с кафява захар. Разбъркваме ги
периодично. Оставяме 30 мин. захлупени.Разбиваме трите жълтъка с останалата захар, прибавяме грисът, накиснат предварително в сметаната, разтопеното краве масло /да не бъде горещо/, счуканите бисквити /може и да ги смелите/,стафидите, медът, ванилията, смелените орехи и канелата. После оцедените ябълки. Омесваме всичко добре и слагаме разбитите на сняг белтъци, като внимателно бъркаме с дървена лъжица отдолу нагоре. Получената гладка смес изсипваме в намаслена тавичка /24 на 32 см/. Отгоре слагаме оцедените праскови и круши, разпределени равномерно. Печем в предварително загрята умерена фурна 190 градуса 45 - 50 минути. Последните 15-20 мин. от печенето покрийте с фолио отгоре да не загори.
Извадете, оставете да изстине напълно /хубаво е да престои 3-4 часа в хладилник, преди да бъде сервиран/, нарежете и поднесете залят с топинг.
Чаена чаша = 250 мл
Течната сметана в сладкиша можете да замените със
200 мл такава и 150 г заквасена сметана, която прибавяте веднага след
разбиването на жълтъците със захарта.
Добър апетит!
Пак, пак нещо интересно...
ОтговорИзтриванеБлагодаря Весе! Вкусно е! Поздрави!
Изтриване