Продукти: 2 шепи млада, зелена
коприва /връхчета/, 1 шепа листа на млад зелен лапад, 1 шепа листа на млад
зелен спанак, 4 средни стръка зелен лук, 1 бр. морков, 1 резен глава целина, 1
среден домат, 1 с.л. нарязан пресен джоджен, 1 с.л. нарязан пресен магданоз, 1-2
щипки смлян черен пипер, 2 с.л. с връх ориз, 80 мл. зехтин, сол на вкус – около 1
ч.л.
Начин
на приготвяне: Почистете и измийте добре копривата,
спанака и лапада. Използвайте ръкавици, за тези които не могат да търпят
опарванията на копривата. Аз лично поставям за около час всичко в студена вода
и после ги измивам на течаща вода. Нарежете ги на дребно /да не са много на
ситно/. Загрейте на умерена температура зехтина. Задушете за около 4-5 мин.
копривата, спанака, лапада и нарязаният на ситно лук. После добавете нарязаните
морков,целина и малко вода. Нека се задушат още 2-3 мин. Сложете 800-900 мл.
вода, ориза и варете на умерена температура под похлупак 15 мин.. Доматът го
обелете и нарежете на дребни парчета. Прибавете го към супата, заедно с
нарязаният джоджен и 1-2 щипки смлян черен пипер. Нека супата си къкри още 15
мин. под похлупак, до СВАРЯВАНЕТО НА ОРИЗА. Отнемете от огъня, посолете и
оставете захлупена супата на изключеният нагревателен уред още 10 мин.
Сервирайте с кисело мляко или прясно сирене, поръсена обилно с нарязан пресен
магданоз.
1
шепа = 100гр.
Добър
апетит!
Не съм правила точно този вариант, но мисля, че би ми харесало, само дето снега затрупа зеленийките:))
ОтговорИзтриванеДа Весе, друго си е зеленичкото след тези меса през зимата. :) Поздрави!
Изтриване