вторник, 30 септември 2014 г.

Гъбена крем супа

Продукти: 500 гр. пресни гъби „Печурки”, 600 мл. пилешки бульон, 2  бр. глави кромид лук, 1-2 скилидки чесън, 2 с.л. олио, 40 гр. краве масло, 2 с.л. с връх брашно, 200 мл. течна сметана 25-35%, 1/3 ч.л. смлян чер пипер, 1-2 щипки смляно индийско орехче, 1 ч.л. сол.
Крутони, препечен хляб, кисели краставици – консерва, сельодка по желание.

Начин на приготвяне: Почиствате измитите пресни гъби и ги нарязвате на дребни парчета. Лукът също нарязвате на дребно. Загрявате 2 с.л. олио, прибавяте нарязаните гъби и лук. Задушавата 15-20 мин. под похлупак на умерена температура, докато гъбите омекнат. Накрая поръсвате с 2-3 щипки сол и чер пипер.
Пасирате всичко в блендер с 200 мл. пилешки бульон.
40 гр. краве масло загрявате в тенджера, прибавяте пресятото брашно и бъркате енергично около 60 сек. Наливате на тънка струя при постоянно бъркане с телена бъркална 400 мл. хладък бульон.След като кипне, добавяте пасираните гъби. Варите около 10 мин. на умерена температура под похлупак. Периодично разбърквате да не залепне по дъното и загори. Отнемате от огъня, поръсвате чер пипер и сол на вкус, и при постоянно бъркане добавяте сметаната. Слагате на огъня да кипне и отнемате.

Готово! Оставете да престои под похлупак 10 мин.

Поднесете с крутони, препечен хляб, кисела краставица или сельодка.

Вариант за тези които обичат месцето е да се пасира 200 гр. сельодка заедно с гъбите.

Може да похапнете супата и с нарязано /настъргано/ синьо сирене.

Добър апетит!

2 коментара:

  1. Благодаря за страхотната рецепта! Много ни хареса супата.

    ОтговорИзтриване