вторник, 8 юли 2014 г.

Свинско руло с гъби.

Продукти
около 1,5 кг месо от свинска рибица,200 г  бекон /пушени свински бузи, сланина/ нарязан на ивици, 200 г гъби, 1 кг. лук, 2 и ½ с.л. нарязан пресен магданоз,3-4 скилидки чесън,  2 пресни чушки – червена и зелена, 250 мл червено вино, 60 мл. олио, 1 ч.л. смлян чер пипер, сол на вкус /употребих 1 с.л./, 2-3 щипки кимион, 100 мл вода.


Начин на приготвяне: Нарежете гъбите на тънки филийки и ги задушете в 2 с.л. олио. Оцедете ги. После прибавете 1/3 ч.л. чер пипер, 1/2 с.л. магданоз и 1/3 ч.л. сол. Омесете добре.
Месото – разрежете на три части, като оформите правоъгълник с дебелина 2.5 см  /без прекъсване и да няма прорези и дупки по него/. Разстелете  върху него задушените и овкусени гъби, като оставите място от единият край около 1.5 см  за да може да го загънете добре. Навивате на руло, като пристягате. Посолявате и поръсвате с малко чер пипер и кимион. Отгоре покривате отвсякъде с тънко нарязаният бекон /бузи или сланина/. Намазвате тънко с олио, омесено със смлян червен пипер. Увивате като пакет с канап за месо. В дълбок овален керамичен съд /аз нямах такъв и използвах правойгълна форма за кекс/, застилате дъното с нарязан на тънки колелца лук, слагате пакетираното месо, и го облепяте от Всички страни с лук на колелца.

В една купа се смесват чушките (нарязани на филийки) магданоза, малко черен пипер, сол и виното, след това добавете водата и олиото. Изливате всичко върху месото. Слагате капак и печете на 160 градуса загрята фурна 1ч. и 45 мин. След това увеличете на 230 градуса и допечете още 35 мин. Ако искате рулото да има препечена коричка, отворете капака, махнете зеленчуците отгоре. Намажете с малко олио и поръсете с червен пипер. Запечете на силна фурна около 10 мин.

От останалата течност и зеленчуци след печенето може да се направи сос. Те се пасират , слагат се слаб огън и добавя 200 мл течна сметана.


Сервира се топло с варени, пържени или печени картофи.

Добър апетит!

Рулото е направено по мотиви от сръбската кухня - Balkanska kraljica 



4 коментара:

  1. Рулото е перфектно, Иване! А картофките са много слънчеви!

    ОтговорИзтриване
  2. Разби ме с тези зеленчуци отгоре! Страхотно месце, очите ми останаха, Ванка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Йоли! Много вино отнесе рулото. :) Поздрави!

      Изтриване