четвъртък, 31 юли 2014 г.

Кюфтета по цариградски

За кюфтетата.

Продукти: 500 гр. говеждо месо, 50 гр. сухари или стар хляб, 3 с.л. прясно мляко, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 1 яйце, 1/2 връзка пресен магданоз, 1 ч.л. смлян кимион, 1 ч.л. смлян чер пипер, 1 ч.л. сол.
Олио за пържене.Брашно за овалване на кюфтетата.

За картофеното пюре.
Продукти: 500 гр. картофи, 100 мл. прясно мляко, 50 мл. зеленчуков бульон,  30 гр. краве масло, 1 ч.л. сол.


Начин на приготвяне:
Кюфтета - Накиснете сухарите /хляба/ с прясното мляко. Изстискайте. Млесото смелете на машинка за мелене на месо. Настържете лука и чесъна на ситно ренде,Магданоза накълцайте на дребно. Смесете всичко заедно с подправките,солта и яйцето. Оставете сместа да почине 30 мин.
Направете от каймата кюфтенца с размерите на голям орех. Оваляйте ги в брашно. Загрейте олиото в подходящ съд /дълбок тиган/ и изпържете кюфтенцата от двете страни. Оцедете ги върху домакинска хартия.

Картофеното пюре – обелените и нарязани на едро картофи се сваряват в малко подсолена вода. Когато са готови се прецеждат от водата и горещи намачкват с кравето масло. После на малки порции се прибавя топлите прясно мляко и бульон при постоянно БЪРКАНЕ НА РЪКА. Посолява се на вкус. Пюрето се разпределя в чинии,  а върху него се поставят кюфтенцата.
Добър апетит!

4 коментара:

  1. от мен по чаша вино :) Обедно време е все пак, а тази порция изглежда много примамливо :)

    ОтговорИзтриване
  2. Обожавам такива кюфтаци! Браво!

    ОтговорИзтриване