четвъртък, 24 юли 2014 г.

Зеленчукова супа с тиквички и картофи

Продукти: 1 бр. средноголяма тиквичка, 2 бр. картофи, 1 бр. средноголям морков, 1 резенче целина /глава/, 1и 1/2 с.л. ориз, 1 глава лук, 4-5 скилидки чесън, ½ ч.л. смлян чер пипер, 1 с.л. накълцан пресен магданоз,1 ч.л. сол, 2 с.л. олио, 2 с.л. зехтин за готвене, 1 л. вода.
Застройка: 1 яйце, 1 с.л. брашно, 2 с.л. кисело краве мляко, 1 ч.л. лимонов сок.

Начин на приготвяне: Обелваме тиквичката и картофите, и ги нарязваме на малки кубчета по 1.5 – 2 см.. Морковът нарязваме на кръгчета, целината и лукът на дребно. Скилидките чесън накълцваме. Оризът измиваме и оцеждаме.
В подходяща тенджера загряваме олиото и зехтина, запържваме за кратко лукът, чесънът, целината, оризът и морковът. Добавяме нарязаните тиквичка и картофи. Пържим още около минута и наливаме водата. Като заври, намаляме на умерен огън и оставяме да ври под похлупак 30 мин., докато се сварят зеленчуците и оризът. Накрая посоляваме, поръсваме с чер пипер.
Разбиваме добре яйцето с лимоновият сок и млякото. Добавяме пресятото брашно. Забъркваме кашичка, която разреждаме на тънка струйка с 1 черпак течност от супата. Снемаме готовата супа от огъня, оставяме за около минута и на тънка струйка при постоянно бъркаме прибавяме застройката. Готово!
Поднасяме поръсена с накълцан магданоз.
Добър апетит!

1 коментар: