сряда, 8 май 2024 г.

Хрупкави пържени тиквички

 


Преди дни в Италия в заведение с гръцка кухня ядох едни много вкусни хрупкави пържени тиквички с млечно чеснов сос. Та реших и аз да си направя у дома. Вече настъпва сезонът им.

Продукти: 1,200 кг тиквички , 20 г сол, 60 г царевично брашно, 60 г пшенично брашно, 60 г галета, 6 г чесън на прах, 10 г сух копър, стрит.

За пържене 250 мл растително масло – олио.
Сос – 300 г цедено кисело мляко, 25 мл зехтин, 1 с.л. пресен нарязан копър, 15 г смелени орехи, 3 г сол, 4 пресовани скилидки чесън.

40 кубчета лед.

Начин на приготвяне:  Измийте и почистете тиквичките от дръжките. Нарежете ги по дължина - 4-5 см на тънки филийки с дебелина 2-3 мм . Прехвърлете в дълбока купа, сложете леда и оставете в хладилник 20 мин.

Смесете брашната, галетата, солта, чесъна на прах и стрития копър.
Загрейте мазнината в дълбок тиган. От 9 та степен, пържих на 6 –та. Извадете купата с тиквичките. Изтръскайте течността от филийките. Потопете в омесените брашна и галета от двете страни. Леко изтръскайте отново и запържете от двете страни по около 3 – 3,5 мин. Изпържените тиквички прехвърлете върху кухненска хартия да се оцеди излишната мазнина.
Сос – прецеденото кисело мляко омесете с всички продукти.
Сервирайте топлите тиквички със соса.

Добър апетит! 


Когато се пържат тиквичките, останалите с купата и леда се прибират в хладилника. Вадят се само колкото да се наредят в тигана.

Няма коментари:

Публикуване на коментар