четвъртък, 23 май 2024 г.

Норвежка крем супа от гъби

 


Тази супа е толкова лесна за приготвяне и същевременно невероятно  вкусна. Вкусът и консистенцията и са перфектни. Плътен, с прекрасен аромат на гъби. Ако обичате гъби или сте в настроение за обилна супа, това е идеалната рецепта за вас. Тази гъбена супа е любима на всички норвежци. Има много различни варианти. Но на мен този ще ми стане любим.

Продукти: 400 г гъби, 150 г меко козе сирене, 600 мл прясно краве мляко, 200 мл течна сметана 35%, 100 мл зеленчуков бульон, 20 мл бяло вино, 1 глава лук, 60 г краве масло, 1 равна ч.л. смлян черен пипер, 1/3 ч.л. смлян индийски орех, 2 ч.л. сол, пресен копър или магданоз за поръсване.

2 скилидки чесън, сол, черен пипер..

Начин на приготвяне: Почистете и измийте гъбите. Отделете 100 г отделно. Останалите ги нарежете на дребно. Лукът също почистете и нарежете на ситно.

В 45 г масло първо запържете лука докато стане прозрачен, след това добавете нарязаните гърби и пържете още 5-6 минути като разбърквате постоянно. Сложете виното и отново разбъркайте за 30 секунди. Намалете огъня на умерен и налейте затоплените мляко, сметана и бульон. След като кипне, свалете от огъня и пасирайте всичко до гладка смес. Върнете обратно на нагревателния уред, добавете солта, черния пипер, сиренето и индийското орехче. Като кипне, бъркайте докато се разтопи сиренето. Готово, снемете.

100 г гъби нарежете на тънки резенчета. Разтопете  15 г масло и смажете дъното на голям тиган. Запържете за 20 секунди пресования чесън и сложете да се запържат леко гъбите в 1 ред. Поръсете отгоре със сол и черен пипер. Повторете същата операция от другата им страна.

Сервирайте топла супата, украсена с запържени гъби и пресен копър /магданоз/.

Насладете се на вкуса.

Добър апетит!

Ако сиренето е повечко солено, можете да намалите солта в рецептата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар