понеделник, 16 октомври 2023 г.

Лютика с варени картофи

 


Като източник съм ползвал рецепта от с. Паволче, Врачанско, публикувана в книгата Българска национална кухня. В оригинала лютиката е направена със сухи чушки, без домат, чесън и оцет.

При мен е направена според вкусовете на моето семейство.

Продукти: 600 г варени картофи, 200 г пресни домати, 1 кг печени чушки /зелени и червени/, 80 г праз лук, 60 мл олио, 20 мл оцет, 10 г захар, ½ връзка пресен магданоз, 10 г сол /на вкус/.

Малка люта чушка по желание.

Начин на приготвяне: Обелете и почистете от дръжките и семето печените чушки. Нарежете ги на дребно и счукайте в голямо хаванче. Сварените картофи /напълно изстинали/ обелете и нарежете на ситно. Счукайте ги. Нарязания праз лук също счукайте. Доматите попарете и обелете. Нарежете ги на много ситно, магданоза също. Смесете олиото оцета. Сложете всички зеленчуци в дълбока купа, разбъркайте добре. След това залейте с течностите, поръсете със сол и захар. Отново разбъркайте.

Налейте си студена ракия и сервирайте.

Добър апетит!

П.П. Можете да почистите от семето и дръжките люти чушки. Накълцайте и счукайте в хаванче. Добавете към лютиката. Тази добавка си я правя само за мен. Праз лука можете да го замените с червен лук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар