петък, 5 май 2023 г.

Персийски любовен сладкиш

 


Легендата разказва, че имало една персийка, която била влюбена в принц. Тя решила да му приготви сладкиш, изпълнен с магически любовни сили, с надеждата, че това ще му осигури щастие завинаги. Всъщност има два края на тази легенда. В първия всичко се развило безпроблемно и влюбените заживяват заедно. Вторият, и за съжаление далеч по-реалистичен, жестът бил брутално отхвърлен и девойката направила това, което всяка добра жена прави в подобна ситуация -  изяла сама чувствата си, т.е. целия сладкиш. 

Да се насочим към сладкиша /тортата/.  Сериозно, този сладкиш е много ефектен. Не виждате много рецепти, които използват сурова захар и тук наистина има огромна разлика в структурата. Комбинацията от подправки и вода от портокалов цвят почти ви пренася в Близкия изток само с мирис. Не се страхувайте от водата на портокаловия цвят; това е силен аромат, но прилича на парфюм само когато се използва твърде обилно.

Сладкишът е без глутен и ще се запази до пет дни в хладилник; не че обикновено трае толкова дълго. . .

Продукти: 360 г бадемово брашно, 220 г сурова захар, 210 г кафява захар, 120 г краве масло, 2 яйца, 250 г кисело мляко висок процент на масленост, 1 ч. л. вода от портокалов цвят, ½ ч. л. прясно настъргано индийско орехче, 1 и ½ ч. л. смлян кардамон, ½ ч. л. сол, кората от 2 средно големи портокала, 70 г шамфъстък, едро нарязан.

Гръцко кисело мляко, за сервиране

Начин на приготвяне: Загрейте фурната до 170°C  печене с вентилатор. Намаслете и постелете 20 см форма за торта.

В голяма купа смесете смлените бадеми, захарта и маслото. С ръцете си смесете, докато получите текстурата на груби галета.

Изсипете с лъжица около една трета от тази смес в подготвената форма за торта, като я притиснете надолу, за да образувате равномерен слой. Трябва да е с дебелина около 5 мм .

Добавете яйцата, киселото мляко, водата от портокалов цвят, подправките, солта и кората в купата с останалата бадемова смес и разбъркайте на ръка, докато стане гладка смес.

Изсипете върху основата и поръсете нарязания шамфъстък около краищата на сладкиша.

Печете 45–55 минути. Тортата ще се оцвети красиво, а центърът ще се е надул леко и ще бъде леко твърд на пипане.

Оставете да изстине напълно във формата.

Сервирайте на стайна температура с чаша кисело мляко.

Добър апетит!

 


П.П. В оригинала рецептата се нарича Персийска любовна торта. Но за мен понятието торта е малко по различно, затова го нарекох сладкиш. Направих някои промени в оригинала. Използвах тава с размери 18 на 26 см . Нямах ядки суров шам фъстък и поръсих със смлян такъв след изпичането. Вместо кисело мляко сложих равно количество меко сирене маскарпоне, плюс 2 с.л. кисело мляко. Изпекох сладкиша за 50 мин. на 190 градуса, като последните 15 мин. покрих с фолио да не прегори. Получи се нещо наистина много вкусно.

Суровата захар се прави със сок от захарна тръстика, който е редуциран чрез кипене, докато почти цялото водно съдържание се изпари. Полученият сироп се центрофугира, преди да се охлади, докато се втвърди. След като се втвърди, може да се смила до фини златисто кафяви зърна. Суровата захар има остатъците от оригиналната си меласа, което означава, че има следи от хранителни вещества, както и пепел и други примеси.

Кафявата захар се състои от бяла захар, към която е добавена меласа. Меласата на бялата захар по време на интензивна обработка, за да се получат чисто бели кристали. За да покафенеят отново, се добавя определен процент меласа. Количеството меласа, добавено обратно към захарта, определя вида на кафявата захар. Светлокафявата захар има по-малко меласа, докато тъмнокафявата захар има повече.

Източник:  „Butter, Butter“  Petra Galler 


2 коментара: