четвъртък, 16 юни 2022 г.

Виенски шницел

 


Продукти за 4 порции:  600 г телешко месо без кост, сол, черен пипер.

Панировка: 2 яйца, 80-100 г брашно, 80-100 г  галета.

Растително масло /олио/ за пържене

Начин на приготвяне: Нарежете месото на 4 котлета. Покрийте със стреч фолио и изтънете с чук за месо (с плоската страна) до дебелина около 4–6 мм, като внимавате да не разкъсате месото.

Подправете и двете страни равномерно със сол и смлян черен пипер. Разбийте яйцата с вилица (не използвайте миксер). Оваляйте котлетите в брашното, изтръскайте излишното. После потопете в яйцата, оцедете излишното. Накрая оваляйте в галета и внимателно изтръскайте излишното. В голям плосък тиган загрейте обилно количество олио (дълбочина 2–3 см) до около 180°C и сложете месото в мазнината. От време на време накланяйки тигана напред-назад, запържете котлетите от едната страна и ги обърнете внимателно. Печете другата страна до кафяво и извадете от тигана. Отцедете върху кухненска хартия и попийте излишната мазнина с кухненска хартия.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ прибл. 3-5 минути, в зависимост от дебелината на месото.

Сервирайте топли.

Добър апетит!

 


П.П. Използвайте крехко телешко месо от младо животно, без ципи и жили. Шницелите могат да се направят и със свинско месо, но оригиналната рецепта е с телешко. Аз лично пържиш пържолите по 3 мин. и 20 сек. от всяка страна. От 9-т степени нагревателен уред на 6 та степен.

Източник: книгата Plachutta – Classics of Viennese Cuisine

Няма коментари:

Публикуване на коментар