Бугаца
е традиционна, много вкусна баница, пълнена с крем или сирене. Тази баница е много популярна в Гърция. Разликата е в
приготвянето на тесто за бугаца. С бутер тесто – най бърз и мързелив начин, с
домашно тесто и мая, което се точи на голям
брой много тънки кори или по
малко, но дебели. С фини кори за баклава. В различните райони на Гърция, корите
варират, докато крема е с по малко варианти. Предимно от фин пшеничен грис, с добавка
на царевично нишесте. Сладкиш с много
вкусен крем, хрупкава коричка, деликатен аромат на ванилия, канела и лимон -
просто е прекрасно! Препоръчвам Ви Бугаца – страхотна е!
Сега
ще ви предложа варианта на който аз се спрях. Опитайте го, няма да съжалявате!
Необходими продукти:
Тесто - 550 г бутер тесто /Puff pastry/.
За крема: 1 л прясно мляко, 125 г фин пшеничен грис, 25 г
царевично нишесте, 200 г захар, 100 г краве масло, кората на един малък лимон,
4 ванилии, 2 яйца и 2 жълтъка .
За намазване – 30 г краве масло
За наръсване -
пудра захар, канела
Начин на приготвяне:
Смесете в дълбок съд захарта,
пшеничния грис, ванилиите, 200 мл студено прясно мляко и царевичното нишесте.
Разбъркайте с телена бъркалка да няма бучици.
Загрейте в дълбока тенджера на
умерен огън 800 мл прясно мляко. Щом кипне, сипете на тънка струйка при
постоянно бъркане сместа с гриса и захарта. Бъркайте с телена бъркалка докато
се сгъсти – около 10-15 мин. Отнемете от огъня. Прибавете разбитите с вилица
яйца и жълтъци, кравето масло и настърганата лимонова кора. Разбъркайте добре и
оставете да изстине до 40 градуса. Като си потопите пръста в сместа да може да
търпи топлината. След това с телена бъркалка разбийте още веднъж да стане
пухкава смес.
Тава с размери 30 см на 20 см
на 7 см намажете дъното и стените с 30 г разтопено краве масло. Застелете с 275
г лист бутер тесто. Надупчете го с вилица. След това изсипете внимателно
изстиналия крем . Загънете краищата на тестото и поставете отгоре останалата
част /надупчена с вилица/ от 275 г бутер тесто. Печете в предварително загрята
на 190 градуса фурна на средно ниво 35 мин., до приятно зачервяване отгоре.
Извадете, охладете и поръсете с
омесени пудра захар и канела.
Насладете се.
Добър апетит!
Бутер тесто /Puff pastry/ |
Няма коментари:
Публикуване на коментар