сряда, 8 юни 2022 г.

Бугаца (Μπουγάτσα)

 


Бугаца е традиционна, много вкусна баница, пълнена с крем или сирене. Тази баница  е много популярна в Гърция. Разликата е в приготвянето на тесто за бугаца. С бутер тесто – най бърз и мързелив начин, с домашно тесто и мая, което се точи на голям  брой  много тънки кори или по малко, но дебели. С фини кори за баклава. В различните райони на Гърция, корите варират, докато крема е с по малко варианти. Предимно от фин пшеничен грис, с добавка на царевично нишесте. Сладкиш с  много вкусен крем, хрупкава коричка, деликатен аромат на ванилия, канела и лимон - просто е прекрасно! Препоръчвам Ви Бугаца – страхотна е!

Сега ще ви предложа варианта на който аз се спрях. Опитайте го, няма да съжалявате!

Необходими продукти:

Тесто - 550 г бутер тесто /Puff pastry/.

За крема: 1 л прясно мляко, 125 г фин пшеничен грис, 25 г царевично нишесте, 200 г захар, 100 г краве масло, кората на един малък лимон, 4 ванилии, 2 яйца и 2 жълтъка .

За намазване – 30 г краве масло

За наръсване - пудра захар, канела


Начин на приготвяне:

Смесете в дълбок съд захарта, пшеничния грис, ванилиите, 200 мл студено прясно мляко и царевичното нишесте. Разбъркайте с телена бъркалка да няма бучици.

Загрейте в дълбока тенджера на умерен огън 800 мл прясно мляко. Щом кипне, сипете на тънка струйка при постоянно бъркане сместа с гриса и захарта. Бъркайте с телена бъркалка докато се сгъсти – около 10-15 мин. Отнемете от огъня. Прибавете разбитите с вилица яйца и жълтъци, кравето масло и настърганата лимонова кора. Разбъркайте добре и оставете да изстине до 40 градуса. Като си потопите пръста в сместа да може да търпи топлината. След това с телена бъркалка разбийте още веднъж да стане пухкава смес.

Тава с размери 30 см на 20 см на 7 см намажете дъното и стените с 30 г разтопено краве масло. Застелете с 275 г лист бутер тесто. Надупчете го с вилица. След това изсипете внимателно изстиналия крем . Загънете краищата на тестото и поставете отгоре останалата част /надупчена с вилица/ от 275 г бутер тесто. Печете в предварително загрята на 190 градуса фурна на средно ниво 35 мин., до приятно зачервяване отгоре.

Извадете, охладете и поръсете с омесени пудра захар и канела.

Насладете се.

Добър апетит! 



Бутер тесто /Puff pastry/

Няма коментари:

Публикуване на коментар