петък, 10 април 2020 г.

Кюфтета от лапад, коприва, извара и картофи



Донесоха ми пресни зеленчуци – листа от лапад, връхчета зелена коприва, лук, чесън и джоджен. Реших да си направя зеленчукови кюфтета по мой вкус. Получиха се много добре. Дори синът ми, който страни от пролетните зелении ги яде с удоволствие. Ето рецептата:
Продукти: 400 г листа от пресен лапад, 250 г връхчета зелена коприва, 300 г картофи, 150 г фина извара, 2 яйца ХL, 2 средни стръка пресен лук, 1 стрък пресен чесън /5-6 големи скилидки/, ½ връзка пресен магданоз, 1 връзка пресен джоджен, ½ ч.л. смлян чер пипер, 2-3 щипки стрита чубрица, 25 г настърган пармезан, 25 г оризово брашно, 25 г картофено брашно, 1 ч.л.  сол /на вкус/.
Брашно за овалване, 200 мл растително масло за пържене.

Начин на приготвяне: Сваряваме картофите. Обелваме ги и настъргваме на ренде, когато изстинат напълно. Листата лапад и връхчетата коприва попарваме във вряла вода за 10 мин. Оцеждаме и нарязваме на ситно. Чесънът накълцваме и счукваме със солта. Лукът също нарязваме на много дребно. В голям съд омесваме всичко – продукти, зеленчуци подправки. Покриваме съда и оставяме 60 мин. на студено в хладилник.
Оформяме кюфтета с навлажнени ръце със студена вода, овалваме в пресято брашно и пържим в сгорещено масло.
Готовите кюфтета сервираме с кисело мляко или сос.

Добър апетит!

2 коментара: