четвъртък, 23 април 2020 г.

Грузинска салата с червен боб и говеждо месо



Основната съставка на салатата е боб в комбинация с други зеленчуци и подправки. Можете да я приготвите от различни видове боб, с домати или без тях, с ядки, гъби и месо. Според мен тази рецепта прилича повече на ястие, отколкото на салата. Човек спокойно може да си засити глада само с нея, без да похапва нещо допълнително. Но оставих заглавието както преди време съм го записал. Много вкусно се получи.
Продукти: 400 г червен боб /може и от консерва/, 200 г сварено говеждо месо, 1 голяма глава червен лук, 1 голяма червена чушка, 50 г орехови ядки, 5 г /1ч.л./ подправка Хмели-сунели, 2-3 големи скилидки чесън, 2 г / 1/3 ч.л. /  смлян черен пипер, 1 връзка пресен магданоз, 2 г / 1/3 ч.л. / умерено лют смлян червен пипер, 60 мл зехтин, 20 мл винен оцет, 3 г сол /на вкус/.

Начин на приготвяне:
Накиснете червения боб за 8 часа в студена вода. След това кипнете и изхвърлете първата вода. Налейте отново студена вода /два пъти повече от обема на боба/ и оставете да ври 50 мин. след завирането й. Прецедете. Бобените зърна при натиск с дървена лъжица трябва да се сплескват. Има различни видове червен боб, така че времето е ориентировъчно.
Лукът нарежете на тънки полуколелца / попарете за 30 сек. във вряла вода, ако е много лютив/.
Червената чушка почистете от дръжката и семената и нарежете на ивици.
Месото сварете и нарежете на кубчета.
Скилидките чесън пресовайте.
Ореховите ядки запечете на 200 градуса за 7-8 мин.
Смесваме всички продукти – боб, месо, лук, чушка, накълцани на дребно орехи, нарязаният магданоз и чесъна.
Поръсваме със сол и подправките. Поливаме с оцет и зехтин.
Объркваме всичко внимателно и оставяме захлупена салатата за 30 мин.
Добър апетит!
П.П. Внесох някои корекции в рецептата. Добавих още 20 мл оцет от нар и 20 мл зехтин. Месото запържих леко и задуших, вместо да го варя с малко бял пипер, кимион и бяло вино. Салатата оставих захлупена за 60 мин., като периодично я разбърквах. Получи се нещо много вкусно. Следващият път мисля да добавя и няколко чери доматчета.

Няма коментари:

Публикуване на коментар