неделя, 29 септември 2019 г.

Печен карфиол с пикантни подправки




Продукти: 1 кг карфиол , 40 мл зехтин, ½ ч.л. чили на прах, ½ ч.л. чесън на прах, ½ ч.л. смлян кимион, ½ ч.л. смлян сладък червен пипер, ½ ч.л.  сух стрит риган, 1 ч.л. сухи перца от див лук, ¼ ч.л. сол, ¼ ч.л. смлян бял пипер, ½ ч.л. люспи от лют сух пипер, щипка суха дива мащерка.
Настърган пармезан и лимонов сок /по желание/.

Начин на приготвяне: Измийте и почистете от листата карфиола. Накъсайте на розички. Поставете в дълбока купа и залейте със зехтина. Омесете внимателно с дървена лъжица. Смесете всички подправки и солта. След това поръсете с тях карфиола. Захлупете и след 10-15 мин. отново объркайте с дървена лъжица.
Загрейте фурната на 190 градуса. Широка тава застелете с хартия за печене. Подредете овкусените розички карфиол и печете около 25 мин., докато леко покафенеят краищата им.
Всеки си знае фурната, така, че ориентир ще ви бъде промяната на цвета на розичките. Те трябва да си останат хрупкави. Не е нужно да ги препичате.
Сервирайте топли, поръсени с настърган пармезан и прясно изцеден лимонов сок /по желание/.
Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар