понеделник, 19 ноември 2018 г.

Торта с огледална глазура


 


Тази торта е плод на въображението ми. В хладилника имах Маскарпоне и заквасена сметана, както и отворени бурканчета сладко. Четях си небрежно рецептата на Олга Носкова за огледалната глазура и ме осени идеята да направя торта с такава глазура.

Необходими продукти: 500 г Маскарпоне, 500 г заквасена сметана 25%, 420 г подсладена сгущенка /кондензирано мляко/, 300 г мармалад /сладко/ от сини боровинки, 300 г мармалад /сладко/ от малини, 30 г бадемово брашно или смелени бадеми, 30 г желатин.
За блата – 1 яйце L, 4 с.л с връх брашно, 4 с.л. захар, 1/3 ч.л. бакпулвер, 1 ванилия, 50 мл разреден сироп / при мен от малини/ за сиропиране на блата.
Огледална глазура - 100 г захар, 100 г глюкоза, 100 г бял шоколад, 80 г кондензирано мляко /сгущенка/, 2 ч.л. желатин, 50 мл вода, сладкарска боя, при мен червена.
За кроканта – 60 г захар, 2 с.л. вода, 10 г краве масло.
50 мл вода за разтваряне на жълатина.

Начин на приготвяне:

Блат- Разбивате захарта с яйцето на пяна, прибавяте постепенно омесените брашно, бакпулвер и ванилия. Изпичате в тавичка с диаметър 18 см за 15-18 мин. на предварително загрята на 180 градуса фурна до приятно порозовяване. Горещия блат сиропирате със студен разреден сироп.
Желатинът подготвяте според инструкциите на производителя. След това загрявате мармалада /пасирано сладко от малини/, без да кипва и омесвате с желатина. Заливате блата. Слагате в хладилник да стегне – около 2-3 часа.
Разбивате 150 г Маскарпоне на стайна температура, след това прибавяте при постоянно бъркане омесените бадемово брашно, 150 г сметана и 100 г подсладена сгущенка. 5 г желатин, разтваряте в 50 мл студена вода. Като набъбне загрявате без да кипне и прибавяте при постоянно бъркане омесените Маскарпоне, сметана и сгущенка. Заливате върху пласта от сладкото с малини. Оставяте в хладилника да стегне.
След 2-3 часа приготвяте мармалада /сладкото /от сини боровинки, по описания начин със сладко от малини и заливате. Оставяте отново в хладилник да стегне.
Хубаво е това всичко да се направи в тавичка с падащо дъно.
Вече вземате тава с по голям диаметър -22 см и високи стени, с падащо дъно. Изваждате внимателно съдържанието от малката 18 см тавичка и го прехвърляте по средата на голямата тава. Заливате със следната смес приготвена от 350 г Маскарпоне на стайна температура, след това прибавяте при постоянно бъркане омесени 350 г сметана и 320 г подсладена сгущенка. 15 г желатин, разтваряте в 150 мл студена вода. Като набъбне загрявате без да кипне и прибавяте при постоянно бъркане омесените Маскарпоне, сметана и сгущенка. Заливате отгоре и отстрани. Оставяте в хладилника да стегне поне 12 часа.
Огледална глазураРазтворете желатина във водата. В подходящ съд загрейте глюкозата, захарта и водата. Водата не трябва да кипва, да бъде гореща и захарта да се разтопи.
В друг съд на водна баня разтопете шоколада и омесете с подсладената сгущенка. Омесете добре. Не трябва да има мехури. После внимателно прибавете сместа с глюкозата. Разбийте с телена бъркалка / не трябва да се появява пяна/, сложете желатина и сладкарската боя с избрания от Вас цвят. Оставете в хладилник да престои 18 часа. Направих глазурата преди да почна тортата и оставих в хладилник.
Крокант – водата и захарта се карамелизират на умерен огън без да се бърка докато стане светло кафяв цвета. После се прибавя кравето масло и разбърква добре. Излива се върху намазан с мазнина съд или алуминиево фолио.
Преди да се залее тортата – глазурата се загрява на слаб огън до 35-36 градуса при постоянно бъркане. Тортата се вади в последния момент от хладилника. Слага се върху подходяща решетка с по широк съд отдолу. Глазурата се сипва бавно отгоре с кръгообразни движения започващи от центъра й. Украсява се с фигурки от крокант и плодове. Оставя се в хладилник да престои още 4-5 часа.

Добър апетит!


Получи се нещо, наистина великолепно. Гостите ми с удоволствие изядоха предложените парчета от тортата. Аз размених местата на изпечения блат и този със сладкото от малини. Вие можете да си ги наредите по Ваш вкус.

2 коментара:

  1. Направо фантазия, записва си рецептата и благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Понякога е осеняват такива сладки идеи. :)

      Изтриване