вторник, 9 януари 2018 г.

Пържени пилешки дробчета


 
Продукти: 500 г пилешки дробчета, 1 голяма глава лук, 1 червена чушка, 1 малък морков, 3 скилидки чесън, 4 с.л. брашно, 2 с.л. ароматно бяло вино, 150 мл олио /зехтин/, 1 ч.л. смлян червен пипер, 1 ч.л. сол, по 1/3 ч.л. смлени суха чубрица, суха мащерка, розмарин, джинджифил, бял пипер и кориандър.

Начин на приготвяне: Накиснете дробчетата в студена вода за около 1 ч., като поне веднъж сменяте водата. Нарежете всяко дробче наполовина. Подсушете, разпределете в две малки найлонови кесии за по 1 кг продукти. Сложете по две супени лъжици брашно и разтръскайте добре за да могат дробчетата добре да поемат брашното.
Лукът, морковът и чушката нарежете на дребно.
Загрейте мазнината на умерено силен огън. От 9 степени, пържа на 5 –та. Щом започна олиото да „цвърчи“ пуснете оваляните в брашно дробчета, скилидките чесън и пържете от всяка страна по 6-8 мин. до получаването на кафеникав цвят. 

Две минути преди да свалите дробчетата от огъня прибавете нарязаните зеленчуци, подправките, солта и виното. Объркайте. Снемете от огъня и оставете захлупени за 5 мин. Сервирайте.

Добър апетит!

 П.П. Почти винаги пържа дробчетата в равни количества олио и зехтин за готвене. Понякога размивам ½ с.л. едро смляна домашна лютеница във виното и слагам при дробчетата. Използвам тиган с незалепващо покритие с голям диаметър и по дълбок да не пръска при пърженето. И ……. естествено бутилката със студено бяло вино е задължителна.

2 коментара:

  1. Много обичам, ама много пръска и се пукат дробчетата при пържене.
    За две минути зеленчуците сготвят ли се?

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти!
    Не пръскат толкова, когато не се пържат на висока температура. Виж снимката с тигана. Зеленчуците ги обичам леко да хрупат, а не да се разкашкват. Идеално се допълват така с дробчетата. Поздрави!

    ОтговорИзтриване