вторник, 31 октомври 2017 г.

Австрийски императорски палачинки /Kaiserschmarrn /


 

 

Мълвата гласи, че зад популярността на този божествен десерт се крие една напълно кралска история. Kaiserschmarren всъщност означава - сладък императорски омлет (kaiser). Австрийският кайзер Франц Йозеф когато го опитал за пръв път казал, че това е "прекрасен дар от Господа". Бил е на двадесет години според преданието. Това се случило, когато по време на разходка случайно се отклонил от свитата си и се е изгубил от пътя в гората. След дълго лутане в леса,  Франц Йозеф забелязал малък пламък. Приближил се по-близо и видял селска колиба, чиито собственици посрещнали сърдечно изгубения „пътешественик“.
Домакинята набързо подготвила за императора „селско ядене“ бъркан омлет - смесвайки млякото, яйцата, брашното и захарта. Всичко това тя изпържила в тиган, след което нарязала на тънки ивици и поръсила с пудра захар. Поднесла го със сладко от сини сливи. Така приготвената палачинка /омлет/ много допаднала на изгладнелия император. Връщайки се в двореца, той наредил на готвачите му да подготвят за него всеки ден  тази "селска закуска" ( омлета по това време във Австро Унгария се считал за храна на бедните хора). Императорът така се увлакъл в консумацията на този омлет, че от този момент той е станал негов любим десерт. Под това име – императорска палачинка Kaiserschmarrn е достигнал до нас. В Австрия има много вариации на тази палачинка /омлет/. Днес ще Ви представя един от най простите й варианти.

Продукти за 2 порции: 125 г бяло пшенично брашно, 320 мл прясно мляко, 40 г заквасена сметана, 4 яйца, 30 г захар /кристал/, пакетче ванилия, 30 г стафиди, 2 с.л. ром, щипка сол.
40 г краве масло за пържене и пудра захар за поръсване, сладко от сини сливи при сервиране /може и друго по Ваш избор/.

 
Начин на приготвяне: В отделен съд поставете стафидите и поръсете с рома. Оставете да престоят така минимум 30 мин. Разделете белтъците от жълтъците на яйцата.
Жълтиците разбийте с 30 г захар на пяна, прибавете последователно при постоянно разбъркване заквасената сметана, прясното мляко, пресятото брашно, омесено с ванилията и солта.

Разбийте на сняг с миксер белтъците. Бийте на бавни обороти да не излиза въздуха. След това внимателно прибавете към другата смес, като бъркате с дървена лъжица отдолу нагоре. Разделете на две части.
Загрейте на умерен огън в тиган с незалепващо покритие /диаметър 26 см на дъното/ 20 г масло. Сипете половината смес, поръсете с 15 г оцедени стафиди и изпържете до покафеняване отдолу.
сместа при сипване в тигана с маслото


палачинката, непосредствено преди обръщане

 После обърнете палачинката, разкъсайте я на парчета и допържете.
вече обърната и разкъсана

 Прехвърлете в чиния и поръсете с пудра захар. Поднесете със сладко от сини сливи.
По същият начин изпържете и втората част от сместа. Сервирайте докато е топла палачинката. Като изстине спада и не излъчва вече същия аромат.

Добър апетит!

готова за поднасяне
Почувствайте се като императори поне на закуска. J

6 коментара:

  1. Какво да кажа много странен омлет , но ще опитам да го направя може пък и на мен да ми хареса.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Анонимен!
      Посочените по горе продукти отговарят повече на нашенското понятие за палачинка, отколкото за омлет. Затова и така съм го написал. Много вкусно е. В къщи всички за отрицателно време си изядоха порциите и сега трябва да правя тези палачинки поне веднъж седмично. :)
      Ще ми бъде интересно да видя отново мнението Ви след направата и дегустацията им.
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Е, щом е императорска, за мен ще да е:))
    Особено със сладко от сини сливи, просто усетих вкуса.
    Малко ранното ставане обаче ми е проблем, та за закуска едва ли ще е, но за всяко друго време на деня.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разкошна е Весе! Малкият все ме кара да правя "онази скасаната палачинка с пудра захар отгоре". :)
      Поздрави!

      Изтриване