Необходими
продукти: 500 г зелен боб без конци, 4-5 скилидки чесън, 1 глава
лук, 1 морков, 1 голям домат, 3 с.л. олио /60 мл/, 1 ч.л. смлян червен пипер, 1
ч.л. с връх сол, щипка захар, 2 с.л. с връх препечено брашно, 1 с.л. нарязан
пресен магданоз, 2-3 с.л. накълцан пресен копър.
Вода, колкото да покрие зеленчуците
Начин
на приготвяне: Бобът се измива добре и от двата края се
подрязва. Ако има конци, се махат. Нарязва се на парчета с дължина 4-5 см .
Накиснете го.
През това време загрейте олиото в тенджера. Запържете
нарязаните лук, морков и скилидки чесън ,докато лукът стане „стъклен“.
Прибавете червеният пипер и разбъркайте за 40 сек. После сложете настърганият
домат с щипка захар. Разбърквайте периодично докато се сгъсти. Сложете
оцедените нарязани шушулки зелен боб и вода колкото да покрие зеленчуците.
Намалете огъня на умерен – да къкри и под похлупак варете около 45 мин., докато
шушулките напълно омекнат – времето зависи от вида боб. Накрая прибавете
размитото в малко вода препечено брашно, солта, зелените подправки и оставете
сместа да кипне. Готово.
Отстранете от огъня и оставете 10-15 мин. под похлупак.
Сервирайте топло с кисело мляко или прясно сирене.
Добър
апетит!
Вместо
пресен копър, аз лично в ястието сложих 1ч.л. нарязана прясна чубрица и 1 с.л.
пресен нарязан джоджен, увеличих с още една лъжица магданоза. Получи се нещо
много вкусно за моите предпочитания.
Правя по подобен начин зелен фасул, но не съвсем. А чубрица и джоджен никога не съм слагала, обичайно само копър и чесън.
ОтговорИзтриванеВъпрос на вкус. :) Поздрави!
Изтриване