събота, 9 април 2016 г.

Агнешко месо с ориз и зелена коприва


 

Продукти: 400 г крехко агнешко месо, 400 г зелена коприва, 150 г бял ориз /бисерен/, 1 връзка пресен лук /4-5 стръка/, 1 стрък пресен чесън, 1 морков, 1 домат, 1 с.л. с връх пресен джоджен, 1 с.л. с връх пресен магданоз, 1 с.л. с връх пресен девесил, 1 с.л. равна шафран, 2-3 щипки суха чубрица, ½ ч.л. чер пипер /по желание/, 1 ч.л. с връх сол, щипка захар, 2 с.л. зехтин, 2 с.л. растителна масло – олио.
200 мл агнешки бульон, 200 мл вода

 
Начин на приготвяне: Месото нарязваме на дребни парчета, заливаме с вряла вода и на слаб огън сваряваме. Водата трябва да бъде над него поне 2 пръста.
Копривата попарваме с вряла вода и оцеждаме. Нарязваме на дребни парчета. Оризът измиваме с течаща студена вода и го накисваме за около час.

Загряваме зехтинът и олиото на умерено силен огън в дълбок тиган, с дебело дъно. Слагаме нарязаните на дребно лук, чесън и морков да се позапържат – около 3-4 мин., след това добавяме оцеденият и подсушен ориз, нарязаната на дребно коприва и месото. Бъркаме няколко минути, наливаме бульонът и водата. Щом кипне, намаляваме на слаб огън / да къкри/ и захлупваме. След 15 мин. слагаме обеленият и накълцан на ситно домат, омесен със щипка захар, подправките. Захлупваме и оставяме да се свари напълно оризът и омекне доматът. Накрая преди да свалим от огънят, посоляваме, объркваме и оставяме захлупено 15 мин. . Сервираме с овче кисело мляко.

Добър апетит!

 В зависимост от използваният ориз може да има леки изненади – ястието да поеме повече или по малко вода /бульон/. Затова е хубаво преди да го свалите от огъня, да проверите дали напълно е сварен оризът.

1 коментар: