Това
е питка /погача/ от турската кухня. Особено е разпространена сред турците преселници
от Беломорска Тракия и Родопите. Мека като памук и често с пълнеж от сирене,
извара или със задушено кълцано месо и зеленчуци. Популярна е под различни
имена, като има разлика в продуктите и техните пропорции, но резултатът е един -
много вкусно и засищащо тестено изделие. При нас в българската кухня, вариантът
без пълнеж си го наричаме памук погача.
Аз
си позволих леко да редактирам турският вариант на питката и да го „побългаря“,
като продукти и начин на приготвяне.Та ето каква вкусотия се получи. Питката я ометохме за отрицателно време. Тъй като я използвахме вместо хляб, не я правих с пълнеж.
Продукти: 250
мл топло прясно мляко, 200 мл топла вода, 125 мл растително масло /олио/, 850 г
бяло брашно тип 500 /+50 г/, 20 г прясна /жива/ мая, 2 с.л. захар, 1 и ¾ ч.л.
сол, добре напълнени, 1 яйце.
Заливка
– 1
яйце, 4 с.л. кисело краве мляко, 50 мл. олио.
Олио за намазване на тавата
Начин
на приготвяне: Разтваряме маята в 50 мл топло прясно мляко,
1 с.л. захар и 1 с.л. брашно. Оставяме на топло да набъбне. Брашното пресяваме
2 пъти, омесваме го със солта и 1 с.л. захар. Правим кладенче в него и добавяме
топлото мляко,яйцето, вода, олио и набъбналата мая. Замесваме, меко, еластично тесто.
Оставяме го в намазнен съд, покрито и на топло да удвои обемът си. Изваждаме го
и го разделяме на 12 - 13 топки. Нареждаме ги в намазнена тава с диаметър 28 см.
1 яйце, киселото мляко и 50 мл олио разбиваме с телена
бъркалка и заливаме отгоре нареденото тесто в тавата.Печем във фурна на 180 градуса с вентилатор – НЕЗАГРЯТА. Първо на долен реотан докато се надигне хубаво тестото в тавата – отнема около 20 на минути. После включваме и горният и допичаме още около 25 мин. до придобиване на приятен кафеникав загар.
Добър
апетит!
Прекрасна питка! Благодаря за информацията, беше ми интересно да я прочета!
ОтговорИзтриванеПоздравления, Пейч!
Благодаря! Поздрави!
ИзтриванеРазкошна се е получила!
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Поздрави!
ИзтриванеВ тестото слага ли се яйце или то е за заливката, иначе изглежда доста апетитно.
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Да слага се. По едно яйце в тестото и заливката. Поздрави!
ИзтриванеСтрахотна питка!За първи път правих питка и стана уникална.Аз си позволих в заливката да добавя около 100 гр. сирене и не съжалих.Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за доверието!
ИзтриванеПравих питка "Дизмана" вече два пъти. Станаха разкошни и невероятно вкусни! Благодаря за споделената рецепта! Определено питката ще присъства на Коледната трапеза.
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Поздрави!
ИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриванеСамо веднъж ли втасва тестото?
Здравейте!
ИзтриванеЗа много години!
Само веднъж, както е описано в рецептата.
Може да използвате тава с по голям диаметър - 30 см, в която да сложите питката. След 15 мин от печенето покрийте отгоре с ал. фолио да не прегори. Успех!
За пръв път месих питка, следвах точно грамажите по рецептата и технологията за направата. Получи се невероятно вкусна питка.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, за рецептата!
Благодаря за доверието!
Изтриване