неделя, 15 ноември 2015 г.

Бекри мезе


 

Μπεκρή μεζέ /гръцки/ - буквално мезе за пиячи. Прави със свинско филе, месо без сланина задушено в лук, зехтин и червено вино. Става да се приготви и с говеждо месо. Страхотен вкус и аромат, а заедно с хубаво домашно червено вино, изчезва за отрицателно време от масата. Ето моят вариант на това прекрасно мезе.

Продукти за 4 порции : 1 кг свинско филе /телешко месо, без кости и сухожилия/, 2 средни глави лук, 2 големи скилидки чесън, 300 мл ароматно червено вино, 1 червена чушка, 1 зелена чушка, 1 морков, 1 буркан консервирани обелени домати- 600 г / или 400 г прясно смлени домати и 2 с.л. доматено пюре/, 1 пръчка канела, 1 ч.л. сух риган, сол на вкус / друг вариант на подправки – 1 равна ч.л. смлян кимион, 1/2 ч.л. чер пипер, 1 с.л. счукан сух червен пипер, може и леко лютив/, 70- 80 мл зехтин.

Сирене и пресен магданоз за поръсване.

Начин на приготвяне: Измийте месото добре на течаща студена вода и нарежете на средноголеми парчета. Лукът и чушките нарежете на полумесеци, морковът на малки кръгчета.
Загрейте зехтина в тиган с дебело дъно на умерено силен огън. Запържете нарязаното месо до леко зачервяване от двете страни – около 15 мин. След това добавете нарязаният лук и пресованият чесън. Пържете още 2-3 мин. Излейте 200 мл вино, намалете огънят на умерен, захлупете и оставете да изври течността. Още около 30 мин. Прибавете нарязаните на ивици чушки, доматите, също нарязани на едри парчета, 100 мл вино и морковът. Оставете да къкри под похлупак на слаб огън до сгъстяване на соса и пълното омекване на месото. Още около 30 мин. в зависимост от силата на огъня. Разбърквайте периодично. Накрая посипете с подправките и посолете. Объркайте. Отнемете от огъня и оставете захлупено ястието за 5-10 мин. Сервирайте топло посипано със сирене „Фета“ /става и нашенско бяло саламурено сирене/ и накълцан пресен магданоз.

Наздраве на пиячите и добър апетит!

Аз лично приготвих ястието с малки отклонения. Месото беше смес – свинска рибица и телешко по 500 г всяко. Добавих 1 резенче целина и ½ ч.л. суха стрита чубрица. Приятелите ми не обичат канела, затова тя отпадна от рецептата за сметка на кимиона и черният пипер. Риган поради липса също не сложих. Добавих и една малка суха червена и люта чушка, счукана на ситно. Мезето стана огън за червеното вино.
Ако правите с пресни домати ястието, доматеното пюре разредете със 100 мл вино. С консерва домати, не слагайте доматено пюре, в консервата си има гъст сок.

6 коментара:

  1. Не съм пияч, но с удоволствие бих опитала от това мезе! :)
    Спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Веднага ти предлагам риган прясно набран от Родопите за тази вкусна рецепта. Само кажи къде да го изпратя. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Правя го! Това е положението! Стархотно е Ванка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Йоли ! Мезенцето наистина е много ароматно и месото се получава много крехко. В комбинация с хубаво домашно червено вино, особенно ако решиш и суха люта чушка да сложиш - изчезва мигновенно. Поздрави!

      Изтриване