неделя, 14 септември 2014 г.

Готова манджа – зимнина.

Продукти : 5 кг домати, 3.5 кг изпечени чушки /червени и зелени/, 600 мл олио, 1 кг кромид лук, 3 бр. глави чесън, 2-3 връзки пресен магданоз, 1 малка глава целина, 150 г захар, 100 г  сол.
По желание – 4-5 бр. настъргани моркови.

Начин на приготвяне: Загряваме олиото в подходящ съд, голяма тава. Запържваме леко нарязаният на полумесеци лук, нарязаният на дребно чесън и нарязаната на малки кубчета целина. След това добавяме смлените през машинка за сок домати, захарта /да няма кожици/, солта и бъркаме около 20-25мин. на умерен огън докато се сгъсти леко. Накрая слагаме нарязаните на по едри парчета изпечени чушки. Оставяме на огъня още 5 мин. да къкри. Снемаме , добавяме нарязаният на дребо магданоз и насипваме в топли буркани. Запечатваме и стерилизираме 25 мин.
Ако решите да слагате моркови – настържете ги на едро ренде и прибавете заедно с доматите.
Идеална манджичка за зимно време. Разпечатвате, прибавяте по 150-200 г сирене, 2 – 3 яйца на буркан и готово. Може да запържите късчета месо и да добавите един буркан готова манджа. Яденето е готово. А можете да си я хапнете направо, като си я притоплите в микровълновата печка или добавите запръжка с брашно.

Продуктите могат да варират според Вашето желание и вкус. Могат да се добавят и изпечени патладжани, но в такъв случай трябва да стерилизирате бурканите минимум 35-40 мин.

Добър апетит!

1 коментар:

  1. Кога успяваш да направиш всички тия вкусни зимнини! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване