неделя, 13 април 2014 г.

Яхния от гъби с пролетни зеленчуци

Една пролетна манджа, която се получи много вкусна.

Продукти: 600 гр. пресни гъби, измити и изчистени, 150 гр. листа спанак, 150 гр. листа от лапад, 1 връзка пресен лук, 1-2 стръка чесън, 1 с.л. нарязан пресен магданоз, 1 ч.л. нарязан пресен джоджен, 1 ч.л. смлян червен пипер, 1 с.л. едросмляна лютеница, 1/3 ч.л. смлян чер пипер, 2 с.л. с връх брашно, 80 гр. краве масло /може зехтин за готвене или олио/, сол на вкус.

Начин на приготвяне: Нарязаните на дребно гъби се бланшират за 3-4 мин. и оцеждат.Лападът и спанакът се попарват за около 10 мин. и оцеждат. Нарязват се на малки лентички. Зягрява се мазнината, запържват се на умерена температура за 5 мин. бланшираните гъби с нарязаните на ситно лук и чесън. Прибавят се нарязаните листа от лапад и спанак и се пържи още 3 мин. После  размитата с малко вода лютеница, омесените брашно и червен пипер. Бърка се енергично 40 сек. и се заливат с 400 мл. топла вода. Продължавате да  бъркате докато наливате водата.. Вари се на умерен огън около 20-25 мин., като разбъркваме периодично ястието. Накрая поръсваме с накълцаните джоджен и магданоз, черният пипер и солта. Снемаме от огъня и оставяме 15 мин. захлупено ястието да се омесят ароматите.

При сервиране може да се поръси с настърган кашкавал.

Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар