четвъртък, 8 август 2024 г.

Овчарска салата

 


Според Уикипедия , овчарската салата е традиционно българско ястие и модификация на шопската салата. Приготвя се от нарязани краставици, домати, лук, магданоз, печени или сурови чушки, шунка, сварено яйце, кашкавал, настъргано бяло саламурено сирене и овкусени със сол и олио.

Някои от представите за овчарска салата, че тя трябва задължително да е със заливка от бяла майонеза и/или извара (или друг вид сходна смес), водят до това тя да се сервира понякога със заливка дори от високомаслено кисело мляко, което доста променя основния вкус на салатата. В действителност заливката на овчарската салата е от сместа на сварени яйца със сирене и бульонът от сварените без черупка (забулени, поширани, пуширани) яйца.

Съществуват няколко разновидности на рецепти за овчарска салата, което често поражда спорове, коя е оригиналната. Най-честите спорове са дали в овчарската салата трябва да има гъби или не. Традиционната рецепта не включва употребата на гъби.

Оригиналът на овчарска салата е доста по-семпъл. Приготвя се като шопска салата, но със заливка от бульон „забулени яйца“ (сварени без черупката), в който се добавят късчета сушено месо (пастърма или суха шунка от бут). Класическата рецепта за овчарска салата се е наричала „родопска“, но през 60-те години на XX в. е променяна в съответствие с рецептурните нововъведения на туроператора „Балкантурист“.

Към овчарската салата не е било приемливо да се поставя украса от маслина (или маслини), но след началото на XXI век почти навсякъде я сервират по този начин.

Българското наименование „овчарска салата“ съществува традиционно и успоредно с турската салата с аналогично име „чобан салатасъ“ (Çoban Salatası), която е подобна на българската шопска салата и по всяка вероятност е в обща традиционна основа на салатите, приготвяни от българското, сръбското, гръцкото и турското населения на Балканите в границите на Османската империя.

Това е предпочитания от мен вариант.

Продукти: 2 броя домати, 1 краставица - 150 г, 3 броя печени чушки / белени /, ½ глава кромид лук, 100 г пресни гъби, леко запържени /запечени/, 120 г овче сирене, натрошено, 120 г шунка, нарязана на малки парчета, 100 г кашкавал, 2 броя яйца, сварени и обелени, 60 мл олио /на вкус /, няколко стръка пресен магданоз, накълцан, сол на вкус, маслини за украса.

Оцет по желание.

 

Начин на приготвяне: Почистете и нарежете на парчета доматите, краставиците и изпечените чушки. /Чушките на ивици и можете да ги поръсите с малко оцет по желание/. Смесете ги в купа и добавете нарязания на  полумесеци лук, запечените /запържени/ гъби и шунката. Разбъркайте леко, полейте с олиото и поръсете със сол на вкус. Разпределете в чинии. На всяка порция отгоре настържете кашкавал, отстрани добавете натрошено сирене и нарязаните яйца. Украсете с маслини и накълцан пресен магданоз.

Поднесете със студена ракия. Наздраве!

Добър апетит!



Няма коментари:

Публикуване на коментар