събота, 29 юни 2024 г.

Шакшука

 


Произходът на шакшука и нейното пътешествие по света.

Думата "шакшука" се среща в много диалекти на арабски и се превежда като "смес". Смята се, че идва от берберския език. Има и версия за произхода на името на ястието от думата „шакшек“, което означава „разклащам“. Тази дума се среща и в арабските диалекти на египетския, тунизийския и иврит.

В основата си шакшука представлява бъркани яйца в сос от домати, сладки пиперки, лук и подправки.

Но както се оказа главното, това изобщо не са яйцата, а пикантният сос от домати и чушки. В арабските страни шакшука е всяко ястие, базирано на този сос. И в него можете да готвите картофи, бобови растения и дори колбаси.

Популярността на това ястие в Близкия изток може лесно да се обясни с наличието на тези съставки. Един от най-евтините продукти в Тунис са доматите.

През 20 век имиграционни потоци разпространяват шакшука по целия свят. Така през 50-те години на миналия век имаше масова имиграция на арабски евреи от Тунис в Израел. Те са донесли със себе си много ястия, включително шакшука.

Shakshuka сега е много популярен в Израел, едва ли отстъпва на фалафел или хумус. Всяко семейство има своя уникална и изключително правилна рецепта, също като нас - всеки има свой собствен истински боб.

В Израел обаче шакшука е претърпяла известна трансформация. Местните предпочитат да го ядат за вечеря, докато в арабските страни е за закуска. И израелците го приготвят не от пресни домати, а от доматено пюре.

Още през 80-те години ястието, заедно с емигранти от Израел, достига до Съединените щати, където също печели любовта на местното население. Смешното е, че повечето американци смятат шакшука за изключително еврейско ястие и нямат представа за арабските й корени.

Между другото, има някои кулинарни историци, които са убедени, че шакшука е измислена в Турция по време на Османската империя и по-късно е разпространена в Северна Африка и Испания.

В турската кухня наистина има подобно ястие, нарича се „менемен“. В Испания също приготвят нещо подобно, наречено pisto manchego, само че без яйца.

Сега да стигнем до дъното на истината и да разберем кой е прародителят на шакшука е почти невъзможна задача. Може би всички тези ястия са се образували независимо едно от друго или може би наистина имат общи корени.

Но както и да е, нищо не ни пречи да приготвим шакшука, както и да направим някои малки промени в рецептата, защото знаем, че всеки готвач има своя собствена.

Вече имам в блога си аджарската и мексиканска /испанска/ версия. Сега ще Ви предложа арабската.

Продукти за две порции: 500 г домати, 1 бр. червена чушка, 1 глава лук, 3 скилидки чесън, 4 броя яйца L, 3 с.л. зехтин, ½ ч.л. паста „Хариса“, ½ ч.л. смлян кимион, 1 ч.л. смлян пушен червен пипер, ½ ч.л. захар, 1 ч.л. сол /на вкус/.

Пресен кориандър /магданоз/ за поръсване.

Начин на приготвяне: Изпечете червената чушка, захлупете. Като изстине обелете и почистете от дръжката и семето.

В предварително загрят тиган на среден огън запържете в зехтина ситно нарязания лук, който трябва да стане прозрачен и не хрупкав.

Добавете ситно нарязана чушка. Сложете кимиона, пушения червен пипер, пастата „Хариса“ . Разбъркайте за минута.

Доматите, ако са пресни, се попарват с вряла вода и се отстранява кожата, нарязват се и се пасират в блендер.

Сложете пасираните домати и захарта към останалите съставки в тигана, посолете на вкус. Оставете да къкри 15-20 минути, докато сосът леко се сгъсти. Не трябва да е напълно течно, но не трябва да е и много гъсто.

Направете четири вдлъбнатини в соса с лъжица и счупете яйцата внимателно, за да не повредите жълтъка, едно по едно. Яйцата трябва да са със стайна температура!

Продължете да варите на слаб огън, без да ври много, до готовност на белтъка. Жълтъкът трябва да остане течен. Средно това са още 7-10 минути.

Шакшука се сервира на масата в същия съд, в който е била приготвена. Преди да сервирате, поръсете с пресен кориандър /магданоз/ и яжте с пресен пита хляб, потапяйки се в соса. Добавете към това удоволствие и прясно сирене.

Добър апетит!

 

Ястието може да се приготви през зимата с домати от консерва. За предпочитане пред подметките които се продават тогава.

Хариса е тунизийки лют сос, който често се използва в Северна Африка. Основните му съставки са чушка пири пири, чушка серано и други люти чушки, както и зехтин. Хариса е често използван в северноафриканската кухня най-често в Тунис и Алжир .

Няма коментари:

Публикуване на коментар