петък, 19 август 2022 г.

Кадаиф с крем карамел

 


Направих си експеримент. Беше ми останал 100 г суров кадаиф и реших да направя нещо различно. За мое учудване се хареса на всички в семейството ми.

Продукти: 100 г суров кадаиф, 500 мл прясно мляко /сварено/, 200 мл течна сметана, 4 броя яйца L, 100 г захар, 15 г пшенично нишесте, 2 броя ванилия на прах, кората на ½ портокал

Карамел – 60 г захар, 25 мл вода.

 

Начин на приготвяне: Загрейте на умерена температура 500 мл прясно мляко с 100 г захар. Яйцата разбийте много добре, нишестето разтворете в топлата сметана. Прибавете ванилията, настърганата портокалова кора и разбитите яйца. После всичко на тънка струйка при горещото мляко. Сложете и накълцания на дребно кадаиф. Бъркайте докато сместа се сгъсти. Отнемете от огъня.

През това време пригответе карамела. Посипете захарта и налейте водата на дъното на тава с размери Ф 18 см . На умерен огън карамелизирайте.

Сложете тавичката в готовия карамел в по голяма такава напълнена до половината с топла вода. Залейте с приготвената смес. Печете в предварително загрята на 165 градуса фурна около 45-50 мин. Извадете и охладете.

Добър апетит!

2 коментара:

  1. Много хубаво изглежда и сигурно е вкусно, а къде се продава суров кадаиф?Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! От турските магазини го вземам. Понякога в Лидл по време на арабските седмици. Поздрави!

      Изтриване