неделя, 26 февруари 2017 г.

Бързият сладкиш на мама


 

Майка ми /царство й небесно/, винаги успяваше да приготви вкусно и с успех този сладкиш. Аз, не мога да се похваля със същото, но понякога съдбата ми се усмихва.

Продукти:
6 бр. яйца, 1ч.ч. /200 мл/  захар, 100 г пшенично нишесте, 6 г бакпулвер, 1 бр. ванилия + 3 с.л. захар.
Счукани орехови ядки за поръсване /по желание/.
Мазнина и брашно за поръсване на формата.

Начин на приготвяне: Пет яйца и един жълтък  разбиваме със захарта до побеляване. Трябва да се получат мехури. Прибавяме постепенно, като се ръси, омесеното с ванилията и бакпулвера нишесте. Разбиваме добре. В намаслена и набрашнена форма за торта /26 см диаметър/ сипваме готовата смес и печем на 175 градуса около 25 мин. на второ долно ниво. По време на печенето не отваряме вратата на фурната. Това правим в самият край, когато трябва да проверим с клечка дали е изпечен. Изпеченият блат не изваждаме веднага от фурната, а го охлаждаме като отворим вратичката. Вече охладен можем да го извадим. В противен случай рискуваме да спадне от рязката промяна на температурата.


Останалият белтък разбиваме с 3 с.л. захар на твърд сняг и намазваме изпеченият блат. Поръсваме отгоре със счукани орехови ядки.

Може да се украси допълнително по различни начини. Аз разбих 250 мл течна сладкарска сметана. Нарязах около 400 г пресни ягоди на половинки. Наредих ги върху студеният блат и след това намазах отвсякъде със сметана.

Забележкас печенето на този блат съм имал най-много издънки. Понякога блата спада след като се издуе. При различните печки, които съм имал се изпича при различни градуси и за различно време. Но добре изпеченият блат става много вкусен и лек. Така, че успех на смелчаците.

4 коментара:

  1. Имам 2 въпроса: къде намираш пшенично нишесте, защото по-често е царевично и когато се намаже с белтъка отгоре не се ли запича? Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Анонимен!

      Пшенично нишесте от Метро или Кауфланд най често вземам. След като намажете с разбития белтък изпеченият блат, може да се остави да изсъхне на слаба фурна - 100 градуса, но аз не го правя защото ползвам пресни яйца. Просто си го оставям за два - три часа на хладно и готово. Поздрави!

      Изтриване
  2. Че защо така с този блат...да спеда, хм...ще ме предизвикаш да пробвам.
    Хубав спомен от майка си, покрай този сладкиш...

    ОтговорИзтриване