неделя, 3 януари 2016 г.

Свинска пържола на скара


 
Няколко съвета за приготвянето на пържолата.
За да получавате сочна пържола, много важно е да изберете прясно месо, сочно и с високо качество.
Най подходящи са месата около врата и от бута. Свинското месо трябва да бъде светло розово. Необходимо да има малко мазнини. Това се отразява на вкуса и сочността на пържолата.

Нарежете месото на парчета с дебелина 1 см – 1 и ½ см . Като режете напречно на влакната. Това е оптимална дебелина, за да не остане пържолата недопечена и сурова.
Месото трябва да се измие със студена течаща вода и подсуши добре. После се слага в марината, която ще опиша по надолу.
Ако използвате замразено месо, то тогава е по-добре да размразявате на стайна температура или в хладилник. Ако размразявате в микровълнова фурна или под течаща вода, това после ще се отрази на сочността и вкусът на пържолата.
По принцип солта се слага в края на печенето, за да не си пуска месото соковете и става сухо. Хубаво е при възможност да се замени обикновената сол с морска.
Що се отнася до подправки, за месото е достатъчно само смлян черен пипер. Разбира се, ако желаете, можете да добавите чесън, кимион и други подправки, но те не трябва да бъдат много. Важно е да се чувства вкусът на месото, не на подправките.
Може да се маринова месото в предварително счукан чесън или лук, вино, лимонов сок.


Продукти за 7-8 пържоли със средна големина.
Марината -  смлян черен пипер – ½ ч.л., смлян кимион - 2-3 щипки, чесън на прах - 2-3 щипки, лук - 1 глава нарязана на едро, смлян червен пипер -½ с.л., стрита суха чубрица - ½ ч.л., бяло вино -3 с.л.  , зехтин -3 с.л. , горчица - ½ ч.л., захар - 1-2 щипки, лимонов сок – 1 с.л., соев сос - 1 с.л..

Сол за поръсване.

Начин на приготвяне: Смесете всички продукти за маринатата, без соевият сос. Поръсете с част от нея дъното на съда в който ще стоят пържолите за мариноване. След това наредете пържолите и с останалата марината поръсете отгоре. Захлупете и забравете за 4-5 часа на хладно.
Преди да извадите пържолите напръскайте ги със соев сос и пригладете с четчица. Можете да топвате четката в маринатата и да ги мажете от всяка страна. Оставете ги на топло /стайна температура/ да постоят поне 15 мин. .
Загрейте добре скарата, сложете пържолите и печете около 10 мин от всяка страна. Да отбележа че времето за изпичането им е различно в зависимост от използваната скара и дебелината на нарязването на месото. Накрая поръсете със сол и съхранявайте в захлупен съд или сервирайте топли веднага.

Налейте си хубаво червено вино и

Пържола с гъбен сос
Добър апетит!

 

 

2 коментара:

  1. Много добри съвети и със сигурност който ги прочете ще направи пържолите на скара още по-добри! Благодаря Ванка и щастлива Нова година!

    ОтговорИзтриване