четвъртък, 10 април 2014 г.

Малка питка със сусам



Всички обичаме топли и пухкави питки. Аз не правя изключение. J
Продукти:

200 мл топло прясно мляко

1/2 пакетче прясна мая

1 ч.л. захар

1 ч.л. сол

2 яйца

1с.л. с връх  сусамено семе.

100 г размекнато масло,да не е течно!

3 и 1/2ч.ч. - около 500 г брашно


Начин на приготвяне:

Пресяваме хубаво брашното, омесваме със солта и правим кладенче. Размиваме маята в  2с.л. топло мляко, слагаме захарта и посипваме с 1с.л. пресято брашно. Оставяме на 40 градуса във фурната да набъбне. Слагаме в кладенчето 1 яйце и един белтък /жълтъкът го пазим за намазване/, със стайна температура. Наливаме останалото топло мляко, бухналата мая и замесваме меко тесто. Разделяме на три части. От всяка правя топка и я меся допълнително около 2-3мин.. След това всяка разточваме с диаметър около 30 см .Редим ги една върху друга, като първата и втората намазване с размекнато масло. Маслото не трябва да е течно, защото се разтича. Разточваме така корите на по голяма, около 40 см, намазваме я с масло и я нарязваме на 12 триъгълника./Можем да навием на руло и разделим на 12 части./ Нареждаме ги в намазнена и набрашнена фино тавичка с диаметър 20 - 24 см . Два навити триъгълника оформяме в средата, а останалите около тях /също навити/Оставяме ги да втасат още около 30- 40мин. Намазваме отгоре фино с четка вече с разтопено краве масло и разбития жълтък. Поръсваме със сусаменото семе и печем около 40мин. на 190 градуса предварително загрята фурна, като след 20 мин. можем да покрием с фолио да не прегори отгоре.. Когато извадим, поръсваме със студена вода и завиване да се задуши 30мин.

 
 

 
 
 
 

Печенето зависи от големината на тавата. Колкото по малък е диаметърът й, толкова повече се пече питката. Може да добавите като пълнеж 150-180 г сирене, да увеличите пропоционално прадуктите или да изпечете в друга форма - напр. за кекс. Оставям останалото на вашата фантазия.


Добър апетит!

2 коментара:

  1. Получи се страхотна питка! Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване