четвъртък, 24 април 2025 г.

Киноа със зеленчуци

 


Продукти: 200 г киноа, 50 г зелени листа от бейби спанак, 200 г патладжани, 100 г тиквички, 80 г червена чушка, 50 г гъби печурки, 40 мл зехтин, вода.

За соса – 80 мл соев сос, 10 мл лимонов сок, 5 г пшенично нишесте, 10 г мед, 10 мл зехтин, 2 големи скилидки чесън, 3 г смлян черен пипер, 5 г сол.

Дресинг – 50 г магданоз, 50 г копър, 1 стрък пресен лук, 2 г сол, 250 мл растително масло /олио/.

Сирене и листа от спанак за поръсване. Сол.

Начин на приготвяне: 24 часа преди приготвянето на ястието смелете пресните магданоз, копър, лук и сол с растителното масло. Оставете в хладилник и на другия ден прецедете през цедка. Необходима ни е само течността.

Патладжаните нарежете на дребни парчета и оставете в подсолена вода за 45 минути. След това оцедете, подсушете и запечете от всяка страна на сух тиган по 6-8 минути да покафеняване.

Спанакът почистете от дръжките, измийте и накъсайте /нарежете/ на парчета. Премийте киноата и сварете за 15 минути след завиране на водата в съотношение 1 част киноа, 2 части вода. Трябва напълно да поеме водата. След като кипне намалете огъня на умерен. В края прибавете накъсания спанак, като си запазите 3-4 листенца за украса.

Направете сос като смесите всички продукти /чесънът пресовайте/.

Загрейте 40 мл зехтин на умерено силен огън. Запържете за 5 минути ситно нарязаните гъби, чушка и тиквичка, като бъркате постоянно. След това сложете патладжаните и на умерен огън бъркайте още около 5 минути. Прибавете соса и разбъркайте за 2 минути. Отнемете от огъня и добавете киноата със спанака и 2-3 лъжици от дресинга. Разбъркайте внимателно и разпределете в чинии.

Поднесете с натрошено /нарязано/ сирене и листенца пресен спанак.

Добър апетит!

П.П. Киноата може да бъде сварена от предния ден, без да се прибавя бейби спанака. След това да се прибави към другите продукти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар