Това
е десерт или малка торта с формата на чаша направен от бутертесто с крем . Разпространен е в
Португалия и в страните, намиращи се на територията на бившите португалски
колонии Бразилия, Ангола, Мозамбик,
Източен Тимор, Гоа, Макао и други, както и в страни, където има голям брой
имигранти от Португалия.
Pastel
de nata е творение на католически монаси от манастира на Jeronimos в
община Санта-Мария-де-Белен в
Лисабон около XVIII век. През това време в манастира са използвали белтъка на
яйцата за колосване на монашеските одежди, по-специално облеклото на монахините.
Предприемчиви монаси оползотворявали останалите жълтъци в направата на
сладкарски изделия. После ги продавали в цялата страна.След изчезването на религиозни ордени, след португалската революция в 1820г., монасите започнали да продават pashtel де Ната на близката захарна фабрика, за да получават доходи. През 1834 г. манастирът Jeronimos е бил затворен, а собствениците на захарната фабрика са изкупили рецептите за направа на манастирските сладкиши. В 1837 г. те открили завод Pashtel де Белем, който произвежда прочутите сладкиши и в днешно време.
И накрая да Ви представя моят вариант за този необикновено
вкусен сладкиш.
Начин
на приготвяне: Разбивате жълтъците със захарта до „побеляване“
/захарта напълно трябва да е усвоена/.След това прибавяте омесените нишестета и
ванилия. Бъркате до еднородна гладка смес. Накрая на тънка струя при постоянно разбъркване
с миксер наливате ГОРЕЩОТО мляко. Омесвате добре.
На слаб огън /или водна баня/, в подходящ дълбок съд
загрявате сметаната. Не трябва да кипва. Добавяте горещата смес и бъркате
докато се получи гъст крем. Отнема около 30 мин. Изстудява се напълно крема,
може и в хладилник.Бутертестото режете на ленти широки 2-3 см и облепяте дълбоки, предварително намаслени чашки /форми/ за печене навсякъде отвътре. Слагате в хладилник.
Изваждате изстудения крем и разбивате с телена бъркалка. След това вадите формите с бутертестото и сипвате крем – да се напълни ¾ от обемът им. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса около 20-22 мин. Изключете фурната, отворете вратата в горния край и оставете около 10 мин. да се охлажда. После извадете. Нека изстинат напълно. Насладете се на невероятния вкус.
Добър
апетит!
Понякога
в крема при печене слагам плодове – вишни от сладко или вишновка. Вместо чашки, използвах форми да мъфини.
Здравейте,
ОтговорИзтриванепри приготвянето на крема не се ли разбиват жълтъците, а не белтъци?
Рецептата Ви е много полезна, защото и у нас има много жълтъци за оползотворяване : )))
Здравейте!
ИзтриванеДа жълтъците. Благодаря! Поздрави!
Иване, задължително ли е да се смесят два вида нишесте. Не за друго, но обикновено имам или от едното, или от другото.
ОтговорИзтриванеЗдравей! Става само и с един вид - пшенично или царевично. Малко се променя на вкус. Може да варираш с количеството нишесте, ако го намалиш - кремът става малко по "течен". Просто преди 25 години, когато ми донесоха от Португалия и за пръв път опитах сладките, тази рецепта като пропорции ми дадоха моите познати. Поздрави!
Изтриване