Продукти: 450
г бяло брашно, 500 г сини сливи, 250 г краве масло, 215 г захар, 3 яйца, 1 с.л
разтопена свинска мас – 17 г, 5 г бакпулвер, 2 бр. ванилии, 100 г орехови ядки.
За мариноване
на сливите – 2-3 с.л. коняк, 3 с.л. захар
Начин
на приготвяне: Сливите измийте, почистете от костилките,
нарежете на четири, сложете в дълбок съд, посипете с 3 с.л. захар, коняка,
разбъркайте и оставете за 1 час да се мариноват. Периодично бъркайте.
Пресейте брашното два пъти. Разделете белтъците и
жълтъците на яйцата в отделни купи. 165 г захар разбийте на пяна с 3 жълтъка,
прибавете размекнатото краве масло, разтопената свинска мас и омесете до еднородна
смес. Брашното, ванилиите и бакпулвера смесете и на порции прибавяйте в купата
с маслото и яйцата. Замесете тесто, поставете в кесия и оставете в хладилник да
престои 35-45 мин., да се втвърди леко.Застелете подходяща тава с хартия за печене. Настържете на едро ренде леко твърдото тесто, отгоре подредете оцедените резенчета сливи. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна , на средно ниво 18 мин.
Три белтъка разбийте на пяна и прибавете постепенно 50 г
захар. Разбивайте докато всичко стане на твърд сняг. Накрая прибавете смелените
с ръчна машинка орехи и разбъркайте с дървена лъжица внимателно.
След 18 мин. извадете тавата от фурната, разстелете внимателно
върху сливите разбитите белтъци и орехи. Върнете обратно във фурната и печете
още 18 мин. на 180 градуса.
Изключете
фурната след като се изпече сладкиша, отворете леко вратата и оставете да
изстива, без да вадите печивото. След пълното изстиване, извадете и нарежете.
Добър
апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар