вторник, 17 ноември 2015 г.

Мариновани зеле, моркови и целина



 

Една салата туршия за бърза консумация от арабската кухня.

Продукти: 1 бр. малка зелка- около 1.200
кг, 8 бр. средно големи моркова, 1 връзка целина – листа, 2 бр. люти чушлета, 1/2ч.ч. оцет, 1/2ч.ч. зехтин, 3-4 стръка прясна чубрица /става и със сушена/, сол на вкус -  1/2с.л.
Вода.

Начин на приготвяне: Зелката се нарязва на ивички, морковите се настъргват на едро ренде, целината се накълцва на по едро. Зелето и морковите се попарват с 500 мл подсолена вряща вода и се държат 15 мин., след което се оцеждат. Нареждат се плътно в буркан. Заливат се с марината от оцета, зехтина, ситно нарязаните чушки, целината и чубрицата и се затварят с капак. Салатата се сервира след като престои 3-4 дена на студено.

П.П. Който не обича люто, може да пропусне чушлетата или да сложи такива, но не люти.
Ч.ч. =250 мл

9 коментара:

  1. Звучи много примамливо и бих искал да опитам. Интересува ме:
    Зелето и морковите трябва ли да се намачкват?
    Врялата вода трябва ли да покрие зеленчуците? Ако е необходимо трябва ли да се сложи повече вода за да ги покрие?
    Доколкото разбирам продуктите за маринатата само се смесват, без да се затоплят?
    Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Зеленчуците не се намачкват. Слагат се в по голям съд и заливат с врящата подсолена вода. Притискват се за да се попарят всички и съдът се захлупва.После оцеждат,като поизстинат се нареждат ПЛЪТНО в буркани и заливат са омесените зехтин, оцет и подправки. Маринатата НЕ СЕ ВАРИ /ЗАТОПЛЯ/. Получава се много вкусна в комбинация с лютите чушлета. Няколко дни да поемат зеленчуците маринатата. Не втасва /ферментира/. Успех!

      Изтриване
    2. Ако искам да я запазя за дълго време мога ли да сложа 1 аспирин,без да варя

      Изтриване
    3. Може да се запази. Но, сложете по 2 аспирина на голям буркан тип "Омния" . Предварително го разтворете в маринатата и съхранявайте на хладно и тъмно място /мазе/.

      Изтриване
  2. Туршийката е много сполучлива! Миналата година я правих. Отначало не сложих чубрица, но после поръсих и определено с нея е по-нкусно. Тази година пак ще направя - само попарването ще е пхо-дълго, да омекне зеленчука повече (заради зъбите ми!). Препоръчвам с чиста съвест хубавата рецепта и благодаря за нея! Привет, Иване!:) (cveteto3101|

    ОтговорИзтриване
  3. Тази марината- 1/2ч.ч. оцет, 1/2ч.ч. зехтин като количество на всеки буркан ли се слага или се разпределя по равно в бурканите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разпределя се по равно. Зеленчуците се притискат максимално плътно в бурканите и след това заливат с маринатата. Можете след оцеждането да омесите първо с лютите чушлета,целина и чубрица и тогава да сложите в бурканите зелето и морковите. После ги залейте с марината.

      Изтриване
  4. Благодаря за отговора!Имам вече материал и ще я приготвя.

    ОтговорИзтриване