петък, 6 февруари 2015 г.

Карамелизирана дюля

На тези на снимката добавих 2 с.л. шоколадов ликьор
Не знам за Вас, но аз обичам много дюлята във всичките й варианти на приготвяне. На сладко, сокове, компоти и в разни манджи. Днес ще Ви напиша как я карамелизирам.

Продукти: 1 бр. добре узряла дюля със средна големина, 50 г краве масло, 4-5 с.л. захар или 7 с. л. мед, 1/3 ч.л. канела.


Начин на приготвяне: Измийте добре дюлята на течаща студена вода, като махнете мъха от нея. Нарежете я на дребни парчета 2-3-4 см, като отделите семенната част.
Загрейте маслото в подходящ дълбок тиган с дебело дъно на умерено силен огън / от 9 степени пържа на 5 –та/. Сложете подсушените нарязани парчета дюля и пържете около 3 мин., като постоянно разбърквате. Поръсете с малко канела, отново разбъркайте. После изсипете захарта /меда/, намалете на умерен огън / от 9 степени, карамелизирам на 3 –та/. Бъркайте периодично с дървена лъжица още около 10 мин. Извадете. Готово.

Добър апетит!

Ако не ги приготвите бързо, нарязаните парчета на дюлята потъмняват. Затова можете да ги накиснете в 1 л вода омесена с 1-2 с.л. оцет или лимонов сок. После при пърженето оцеждате и подсушавате.

2 коментара: