сряда, 4 февруари 2015 г.

Славянски гювеч с месо


Моят вариант на това популярно ястие, но този път с месо.
Продукти: 500 г свинско месо от бута, 2 малки тиквичка, 1 резенче целина, 1среден картоф, 2 стръка пресен чесън, 1 глава кромид лук, 2-3 броя чушки /зелени и червени/, 2 средни домата, обелени и почистени от семето, 600 мл зеленчуков бульон, ¾ ч.ч. ориз, 1 морков, 1 с.л. смлян червен пипер, 1/3 ч.л. чер пипер /меланж/, ½ връзка пресен магданоз, 2 щипки захар, 100 мл олио, сол на вкус.

Начин на приготвяне: Измийте месото и го нарежете на дребни парчета по 2-3 см .

Зеленчуците нарежете на кубчета и ивици.



Загрейте мазнината в подходящ тиган, запържете в нея месото за 10-12 мин., 

прибавете отгоре  лукът, чесънът, чушките, картофите, целината, моркова и тиквичките.
Объркайте и захлупете. В отделен съд /тиган/ запържете червеният пипер за 1 мин. и бъркайте.
После добавете настърганото на едро ренде домати и захар. 
Нека се задушат около 3-4 мин. Ако е

сухо добавете малко от топлия бульон. Прибавете измитият, почистен и подсушен ориз. Налейте останалият бульон, сложете черният пипер. Когато кипне прехвърлете в голяма тенджера с по дебело дъно. Сложете отгоре месото с останалите зеленчуци.   
Намалете на умерена температура, и под похлупак задушете 30- 35 мин., докато омекне оризът и се свари месото. Малко преди да свалите от огъня добавете нарязания магданоз.  Поръсете със сол. Оставете под похлупак 15 мин. на изключен нагревателен уред. Сервирайте топло ястието. Украсете с маслини и накълцан зелен магданоз при поднасянето.

Добър апетит!

1 коментар: