неделя, 31 август 2014 г.

Бисквитена торта


Една торта, която се прави лесно и става вкусна. Всеки си има рецепта за нейната направа.

Продукти: Бисквити „Закуска”, обикновени или за торта. Около 26-28 броя. 1 л прясно мляко. Две пакетчета нишесте  /пудинг/- ванилия на д-р Йоткер, 1 и 1/3ч.ч. захар кристал /ч.ч. =250мл/.  По желание 200-300 г заквасена сметана.
Начин на приготвяне: Двете пакетчета пудинг, захарта и 13 с.л. студено мляко ги разбиваме до еднородна смес с телена бъркалка. Загряваме млякото, да стане горещо. Намаляваме на умерен огън нагревателният уред. На тънка струйка прибавяме разбитото нишесте. Бъркаме докато се сгъсти. Отнемаме от огъня и прибавяме заквасената сметана. Бъркаме до еднородна смес. После в позходяща тавичка, редим - ред бисквити, ред от горещата смес. Така три реда бисквити и най отгоре заливаме със сместа. Накрая слагаме в хладилник за 7-8 часа. Преди сервиране ръсиме с какао, настърган шоколад или заливаме с топинг по свой вкус.
Може в тортата да прибавите или украсите с плодове, да приготвите с друг крем, просто да си развихрите фантазията при нейната направа.
 
 












Добър апетит!


петък, 29 август 2014 г.

Локумки

Едни дребни сладки, които винаги правя по Коледа.
Продукти:  2 ч.ч. стопена свинска мас, 1 ч.ч. бяло ароматно вино, брашно колкото поеме – около 1 кг., 3 с.л. кисело мляко, 1 пакетче амонячна сода, 2 кутии локум /може и мармалад/, 250 гр. пудра захар, ½ ч.л. ванилия.

Начин на приготвяне: Омесваме меко тесто от стопената свинска мас, бялото вино, киселото мляко , амонячната сода /угасяме я в 1-2 капки оцет/ и брашно, колкото сместа поеме. Разделяме го на три части. От всяка част разточваме по една кора дебела 6-7 мм. Нарязваме корите на триъгълници и пълним с нарязан локум. Завиваме и печем в суха тава на умерена фурна 190-200 градуса до леко порозовяване. Още горещите сладки овалваме в пудрата захар, ароматизирана с ванилията.

 
Добър апетит!

четвъртък, 28 август 2014 г.

Салата с печени чушки и патладжан

В сезона на зеленчуците и туршиите една лесна салата с подръчни „материали”.

Продукти: 3 средноголеми патладжана, 2 червени и 2 зелени чушки, 1 с.л. ситно нарязан пресен магданоз, 3- 4  скилидки чесън, 60-80 мл. зехтин, 1-2 с.л. оцет, сол на вкус, маслини за украса.

Начин на приготвяне: Изпичаме патладжана и чушките. Оставяме ги да изстинат в затворен съд. Обелваме и слагаме на гевгир за 30 мин. да си оцедят горчивата вода.Зеленчуците нарязваме на парчета по 2 -3 см. Омесваме внимателно с пресованите скилидки чесън, сол на вкус и накълцаният магданоз. Зехтина и оцета /можете да използвате лимонов сок вместо оцет/ омесваме и заливаме салатата. Внимателно отново объркваме и украсяваме с маслини.
Количеството на зехтина и оцета може да варира според вкусът Ви.
Налейте си хубава ракия и Наздраве!

Добър апетит!

сряда, 27 август 2014 г.

Меденки

В интернет пространството има много рецепти за меденки /бисквити с мед/. Може би най популярната е тази на Ванчето от Гответе с мен.
Аз дълги години правя меденки по рецепта от книгата на Добрина Венкова, меденки, които са близки по състав и приготвяне с тези от рецептата на Ванчето. Надявам се и Вие да им се насладите.

Продукти: 2 бр. яйца – средно големи, 150 г пудра захар, 100 мл олио, 150 г мед, 1 чаена лъжица сода бикарбонат с връх, 1 – 1.5 чаени лъжици канела, 450 г брашно.
За крема: 120 г краве масло, 5 с.л. пудра захар, 5 с.л. прясно мляко, смелени орехи на вкус – около 1/2 - 2/3 ч.ч.

Начин на приготвяне: Яйцата се разбиват до побеляване със захарта. Прибавят се олиото, медът, содата, канелата и брашното. Замесва се среднотвърдо тесто /може да поеме повече или по малко брашно от гореописаното. Ориентир ще Ви бъде твърдостта на тестото/.
Правят се топчета от тестото с големината на орех и се овалват с ръце намазани с олио. Изпичат се до бледорозово в тава намазана с олио на умерена температура – 180 градуса. След като поизстинат се издълбават малко от широката страна и трохите се събират.


Крем: Маслото със захарта се разбива до побеляване. Трохите се  смесват с млякото и разбитото масло. Всичко се разбърква и се пълнят бисквитите в издълбаната част. Слепват се две по две. По ръбовете се овалват в смелени орехи. /Друг вариант е смелените орехи да се прибавят към крема и да не се овалват ръбовете./




Понякога ги топвам от едната страна в разтопен шоколад, след като са слепени.




Добър апетит!

вторник, 26 август 2014 г.

Кисели краставички в еднолитрови буркани

Продукти за 1 буркан.

Краставички, 3-4 колелца кромид лук, ½ дафинов лист, 1-2 стръка копър, 3 зърна бахар, 5 зърна чер пипер, 2 чаени лъжички сол,1 чаена лъжичка захар, 100 мл. оцет 6 градуса.

Начин на приготвяне: Краставичките се измиват и се отрязват дръжките им. Нареждат се максимално плътно в буркани, където са предварително сложени гореописаните продукти. Доливат се с вода и стерилизират 5 мин. За дълготрайност се слага по 1 равна ч.л. синапено семе на буркан.

Маринатата може да се направи и по друг вариант, без да се стерилизират бурканите. Напълва се бурканът с краставички, без да се слагат други продукти. Залива се с вода, обратно се отлива, като се отделя от нея 100 мл.  Смесва се с оцета и кипва. Слагат се всички останали продукти в буркана и налива горещата марината на тънка струйка. Накрая се слага синапеното семе и запечатва веднага. Обръщат се бурканите с капачката надолу.
Може да си направите туршията в други буркани, като измерите необходимото количество продукти.
Добър апетит!

понеделник, 25 август 2014 г.

Руло «Стефани»

1 кг кайма – 70% свинска 30 % телешка, 5 яйца, 2 моркова, 3-4 кисели краставички в зависимост от големината им, 1 ч. л. сол, 1 глава лук, нарязана на ситно, 2 с. л. ситно нарязан магданоз, 1 ч. л. чубрица, ½ ч.л. чер пипер, ½ ч.л. кимион,2 щипки чесън на прах, 80 - 100 г настърган кашкавал, червен пипер.

Олио за намазване, малко сол за варене на морковите.


Начин на приготвяне: Омесете каймата с 2 бр. яйца, подправките / без червения пипер/, солта, ситно нарязаният лук. Оставете да почине на хладно за 30 мин.

Сварете морковите в подсолена вода за 8-10 минути на умерена температура и ги нарязвате по дължина на четвъртинки. Останалите 2 - 3 яйца сварявате, обелвате и нарязвате на половинки /понякога ги слагам цели, като увеличавам бройката/.

Разстилате готовата кайма с дебелина 1 см върху намазнена кухненска хартия. Правите правоъгълник по-малък от размерите на тавата в която ще печете рулото. В единия край по дължина редите яйца, моркови и  кисела краставичка.
Чрез повдигане на хартията внимателно оформяте руло. Поставете го в намазнена тава /с незалепващо покритие/ , така че да лежи върху страната, където е затворено. Намажете го отгоре и отстрани внимателно с олио с помощта на четка. /Понякога го намазвам и с разбит белтък /.Сложете отделно във фурната огнеупорен съд с вода /чаша, малка купичка/. Печете 30 - 35 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. След това извадете, поръсете отгоре с малко червен пипер и с настърган кашкавал и допечете още 10 минути.
Сервирайте като изстине с картофена салата за гарнитура.




Тук малко нетрадиционно – залято с гъбен сос.

Добър апетит!

неделя, 24 август 2014 г.

Зелени домати по градинарски

Продукти за 3 л буркан
Зелени домати , 250 мл оцет 6 градуса, 60 г сол, 60 г захар, 2 връзки копър, 1 връзка магданоз, 5 г чер пипер, 5-6 зърна бахар, вода.


Начин на приготвяне: Зелените домати се измиват хубаво, надупчват се с игла и се нареждат в буркана. Между тях се нарежда копър, магданоз, чер пипер и бахар. Оцетът, солта и захарта се възваряват и след като изстине сместа се налива в буркана. Долива се с вода. Затваря /запечатва/ се с капачка, обръща се няколко пъти в продължение на два дни и се съхранява на хладно.

Можете да сложите аспирин или синапено семе за дълготрайност.

* В зависимост от големината на зелените домати, които използуваме за един буркан стигат между 2.2 и 2.5 кг  .


За тазгодишната реколта  добавих няколко малки моркова, 2-3 резенчета целина, няколко скилидки чесън. Доматите боцках с вилица, вместо игла.
 

Добър апетит!

вторник, 12 август 2014 г.

Гръцка салата

Честно казано много съм се чудил каква е отликата между гръцката салата и нашата шопска салата. Като разглеждам продуктите разликата е само в ригана, маслините, зехтина и каперсите. Често като отида на заведение и си поръчам гръцка салата ми носят салата с едро нарязани краставици, домати, чушка, плочка сирене и тук таме някоя сбръчкана маслина. Нито помен от каперси или сирене Фета.
Та все пак ето едно предложение за гръцка салата. Каперсите са малко скъпи, но без тях някак си се губи този южен аромат. Този дъх на прохладно и свежо. Дъх на море. J

Продукти: 4 средни домата, нарязани на едро, 1 средна краставица нарязана на кръгчета, 1 глава червен лук, нарязана на полумесеци, 1 зелена чушка, нарязана на кръгчета /полумесеци/,  12 черни маслини (за предпочитане Каламата), 200 гр. сирене Фета нарязано на кубчета /става и с нашенско саламурено/, 1-2 чаени лъжички оцет,  1 до 2 чаени лъжички лъжици каперси,  4 супени лъжици зехтин, сух  риган, сол и по желание 1-2 щипки смлян бял пипер

Начин на приготвяне: Нарежете доматите на 6 части, краставицата на кръгчета  /можете да я обелите/, лукът и чушката на полумесеци. Поставете в голяма купа за салата. Добавете каперсите, фета сирене нарязано кубчета и маслини. Смесете зехтина с оцета, солта и белия пипер. Изсипете върху салата. Накрая поръсете с риган.
Налейте си Узо или нашенска ракия 

Наздраве и добър апетит!


понеделник, 11 август 2014 г.

Сладко от праскови.

Есента неусетно пристига. А с това и сезонът на сладката и туршиите. Предвидливите започват отрано да се запасяван с „зимнина”. Можем да си ги купим от магазина, но са пълни с консерванти и липсва духът на доброто старо време. Не , че ще се върнем в това хубаво време, но поне можем да се насладим, като си направим собственоръчно някои сладости.
Ето едно от любимите сладка на семейството.

Продукти: На 1кг. изчистени и обелени праскови около 350-400 гр.захар в зависимост от сладостта им. Хубаво плодът да е по твърд.
На 1кг. захар 200мл. вода и 1 ч.л. лимонтозу..

Начин на приготвяне: Правим гъст сироп и прибавяме нарязаните на 6 части плодове. Варим на силен огън докато се отпени. Махаме пяната. След това продължаваме на умерен огън до нужната гъстота. 3-4 минути преди да го свалим от огъня прибавяме лимонтозу. Разбъркваме. На 1кг. захар 1ч.л. лимонтозу. Пълним в затоплени бурканчета сладкото веднага след като го свалим от отъня и обръщаме.

Можете да си го направите по гъсто или по рядко.

Добър апетит!

неделя, 10 август 2014 г.

Царска туршия

Продукти:
5 кг камби
2 кг карфиол
2 кг моркови
2 л оцет -6градуса, 1.5 л вода, 300 г сол, 350 г захар, 200 мл олио, 10 г чер пипер-зърна, 7 дафинови листа, 8 зърна бахар, 1 глава чесън и 1 бр. целина-глава и листа.
По 1-2 аспирина на буркан.


Начин на приготвяне: Камбите се нарязват на четири парчета, морковите на кръгчета, карфиолът се накъсва на цветчета.Всичко се омесва в голям съд заедно със захарта и солта. Оставят се да престоят около четири часа. Нареждат се в еднолитрови буркани - хубаво трябва да бъдат уплътнени, не по-вече от 12 броя.Помежду нарязания зеленчук се слагат листа целина и парченца от нарязаната глава, както и скилидки чесън. Сокът, който се образува при изкисването на зеленчуците със солта и захарта, се омесва с оцета, водата, захарта, олиото, черния пипер, дафиновите листа, бахара и след като кипне се вари още минута.
Оставя се да изстине и се заливат бурканите. Слагат се аспирините и се запечатват.
Напоследък ми е по-лесно да я правя в 3 литрови буркани.
 
Понякога в маринатата слагам по 1-2 с.л. мед.

Добър апетит!

петък, 8 август 2014 г.

Пикантни гъби с бекон на тиган

Продукти: ½ кг. пресни гъби,150 гр. бекон, 2 к.ч. разтопено краве масло, ½ връзка копър,5-6 скилидки чесън, 50 мл. бяло вино, 1 ч.л. смлян черен пипер, 1-2 с.л. салца, настърган кашкавал по желание, сол на вкус.

Начин на приготвяне: Измиваме гъбите във вода с малко брашно. После ги изплакваме на течаща студена вода. Нарязваме измитите гъби на парчета, леко ги посоляваме и задушаваме в кравето масло /на умерена температура под похлупак/ 15 мин.. След това прибавяме нарязаният на жулиени бекон и задушаваме още 5-6 мин. Накрая слагаме пресованите скилидки чесън, бялото вино омесено със салцата, нарязаният копър, черният пипер и посоляваме. Още 2-3 мин. държим на огъня и махаме.
Поднасяме  топли с настърган отгоре кашкавал или пармезан по желание. /може и без него, но бялото вино е задължително/.

Добър апетит!
На любителте на лютото, предлагам да заменят салцата с 1-2 с.л. люто чили, омесено с 1 ч.л. мед.

четвъртък, 7 август 2014 г.

Панирани банани по индонезийски

Една рецепта от старите тефтери. За тези които искат да опитат банани, приготвени по малко нетрадиционен начин. Вкусотия. Ненапразно казват, че Изтокът е тънко нещо. J


Продукти: 1 бр. яйце /XL/, 140 гр. пшенично брашно, 2 бр. ванилии на прах, 100 мл. хладко прясно мляко, 2 с.л. с връх захар, 2 с.л. разтопено краве масло, 1 ч.л. ром, 5-6 по големи банана.
Около 250 – 300 мл. олио за пържене.

Начин на приготвяне: Обелвате бананите. Нарязвате ги на три части – през 6-8 см... Всяка част разцепвате на половина по дължина.
Яйцето разбивате  със захарта на пяна. Прибавяте на части млякото при постоянно биене. След това ромът и разтопеното краве масло. Накрая, на части омесените брашно и ванилия. Разбивате добре ,до гладка хомогенна смес, без бучици.
В тиган с дебело дъно загрявате мазнината на малко над средна температура /от 9 степени, пържих на 5 степен/. Топвате бананите в готовата панировка, оцеждате /да не капи/ и пържите по 3-4 мин., до приятен кафеникав загар от всяка страна. Изваждате и оцеждате на кухненска хартия.

Добър апетит!

В оригиналната рецепта се пържи 15-20 мин. до хрупкава, почти черна корица, но аз не рискувах. И така се получи страхотен вкус.Млякото в оригинал е кокосово, но става и с обикновено.
4

сряда, 6 август 2014 г.

Гъби в масло на тиган.


Необходими продукти: 500 гр. пресни печурки, 2 к.ч. разтопено краве масло, 50 мл. бяло вино, връзка  пресен копър, 8 средни скилидки чесън, сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Първо поставям гъбите в дълбок съд, наливам студена вода, колкото да ги покрие и слагам 2 с.л. брашно. Рразбърквам с ръце  за около 3-5 мин. Изваждам и измивам на течаща студена вода. Нарязвам ги на четвъртинки. Загрявам тиган с дебело дъно на умерен огън, слагам маслото и нарязаните гъби. Бъркам внимателно с дървена лъжица. Като започнат да си пускат водата, захлупвам. Намалям огъня между слаб и умерен. Оставям под похлупак гъбите да се задушават около 25 мин. Периодично разбърквам.
Пресовам скилидките чесън, нарязвам копъра, смесвам ги и разбърквам.
Гъбите след 25 мин., вече не трябва да има вода при тях, поръсвам с чер пипер и сол на вкус, наливам 50 мл. бяло вино /може да изполвате и зеленчуков бульон/, слагам чесъна и копъра,, обърквам захлупвам  и оставям да се задушава 2-3 мин. на огъня. Махам тигана от огъня и престоява под похлупак още 5 мин..
Сервирам топли. При поднасяне гъбите можете да ги поръсите с настърган кашкавал.

Отделно за 5-6 мин. можете да си запържите бекон нарязан на жулиени. Този бекон го прибавяте заедно с другите продукти 2-3 мин. преди да снемете гъбите от огъня.
 

Запасете се със студено бяло вино.

Добър апетит!

 

вторник, 5 август 2014 г.

Пукани люти чушлета

Започнахме вече да си приготвяме зимнаната.Така, че по често ще присъстват предложения в тази насока. А, зимата – кисело зеле със свинско месце, яхнии, мазничко и в студеното къде без люти чушлета.

Продукти:

4 кг. люти чушлета
1 л. вода
1 л. оцет /6 градуса/
160 гр. захар
100 гр. сол
100 мл. олио
3 връзки копър
2 глави чесън
4 дафинови листа



Начин на приготвяне: Чушлетата се измиват, изрязва се част от дръжките и леко се опукват. Оставят се да изстинат и се нареждат в еднолитрови буркани., като помежду им се нареждат ситно нарязания копър, скилидки чесън и дафинов лист. Водата,солта,захарта, оцетът и олиото се кипват. Сместа се оставя да изстине и се залива с нея чушлетата. Бурканите се запечатват с капачки или целофан. Съхраняват се на хладно.
По един аспирин на буркан 500мл.
Аз леко модернизирах рецептата, като добавих бахар, малко чер пипер, целина и магданоз.Направих ги в 3л. буркан.


Добър апетит!