вторник, 26 август 2014 г.

Кисели краставички в еднолитрови буркани

Продукти за 1 буркан.

Краставички, 3-4 колелца кромид лук, ½ дафинов лист, 1-2 стръка копър, 3 зърна бахар, 5 зърна чер пипер, 2 чаени лъжички сол,1 чаена лъжичка захар, 100 мл. оцет 6 градуса.

Начин на приготвяне: Краставичките се измиват и се отрязват дръжките им. Нареждат се максимално плътно в буркани, където са предварително сложени гореописаните продукти. Доливат се с вода и стерилизират 5 мин. За дълготрайност се слага по 1 равна ч.л. синапено семе на буркан.

Маринатата може да се направи и по друг вариант, без да се стерилизират бурканите. Напълва се бурканът с краставички, без да се слагат други продукти. Залива се с вода, обратно се отлива, като се отделя от нея 100 мл.  Смесва се с оцета и кипва. Слагат се всички останали продукти в буркана и налива горещата марината на тънка струйка. Накрая се слага синапеното семе и запечатва веднага. Обръщат се бурканите с капачката надолу.
Може да си направите туршията в други буркани, като измерите необходимото количество продукти.
Добър апетит!

понеделник, 25 август 2014 г.

Руло «Стефани»

1 кг кайма – 70% свинска 30 % телешка, 5 яйца, 2 моркова, 3-4 кисели краставички в зависимост от големината им, 1 ч. л. сол, 1 глава лук, нарязана на ситно, 2 с. л. ситно нарязан магданоз, 1 ч. л. чубрица, ½ ч.л. черен пипер, ½ ч.л. кимион,2 щипки чесън на прах, 80 - 100 г настърган кашкавал, червен пипер.

Олио за намазване, малко сол за варене на морковите.


Начин на приготвяне: Омесете каймата с 2 бр. яйца, подправките / без червения пипер/, солта, ситно нарязаният лук. Оставете да почине на хладно за 30 мин.

Сварете морковите в подсолена вода за 8-10 минути на умерена температура и ги нарязвате по дължина на четвъртинки. Останалите 2 - 3 яйца сварявате, обелвате и нарязвате на половинки /понякога ги слагам цели, като увеличавам бройката/.

Разстилате готовата кайма с дебелина 1 см върху намаслена кухненска хартия. Правите правоъгълник по-малък от размерите на тавата в която ще печете рулото. В единия край по дължина редите яйца, моркови и  кисела краставичка.
Чрез повдигане на хартията внимателно оформяте руло. Поставете го в намаслена тава /с незалепващо покритие/ , така че да лежи върху страната, където е затворено. Намажете го отгоре и отстрани внимателно с олио с помощта на четка. /Понякога го намазвам и с разбит белтък /.Сложете отделно във фурната огнеупорен съд с вода /чаша, малка купичка/. Печете 30 - 35 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. След това извадете, поръсете отгоре с малко червен пипер и с настърган кашкавал и допечете още 10 минути.
Сервирайте като изстине с картофена салата за гарнитура.




Тук малко нетрадиционно – залято с гъбен сос.

Добър апетит!

неделя, 24 август 2014 г.

Зелени домати по градинарски

Продукти за 3 л буркан
Зелени домати , 250 мл оцет 6 градуса, 60 г сол, 60 г захар, 2 връзки копър, 1 връзка магданоз, 5 г черен пипер, 5-6 зърна бахар, вода.


Начин на приготвяне: Зелените домати се измиват хубаво, надупчват се с игла и се нареждат в буркана. Между тях се нарежда копър, магданоз, чер пипер и бахар. Оцетът, солта и захарта се възваряват и след като изстине сместа се налива в буркана. Долива се с вода. Затваря /запечатва/ се с капачка, обръща се няколко пъти в продължение на два дни и се съхранява на хладно.

Можете да сложите аспирин или синапено семе за дълготрайност.

* В зависимост от големината на зелените домати, които използваме за един буркан стигат между 2.2 и 2.5 кг  .


За тазгодишната реколта  добавих няколко малки моркова, 2-3 резенчета целина, няколко скилидки чесън. Доматите боцках с вилица, вместо игла.
 

Добър апетит!

вторник, 12 август 2014 г.

Гръцка салата

Честно казано много съм се чудил каква е отликата между гръцката салата и нашата шопска салата. Като разглеждам продуктите разликата е само в ригана, маслините, зехтина и каперсите. Често като отида на заведение и си поръчам гръцка салата ми носят салата с едро нарязани краставици, домати, чушка, плочка сирене и тук таме някоя сбръчкана маслина. Нито помен от каперси или сирене Фета.
Та все пак ето едно предложение за гръцка салата. Каперсите са малко скъпи, но без тях някак си се губи този южен аромат. Този дъх на прохладно и свежо. Дъх на море. J

Продукти: 4 средни домата, нарязани на едро, 1 средна краставица нарязана на кръгчета, 1 глава червен лук, нарязана на полумесеци, 1 зелена чушка, нарязана на кръгчета /полумесеци/,  12 черни маслини (за предпочитане Каламата), 200 гр. сирене Фета нарязано на кубчета /става и с нашенско саламурено/, 1-2 чаени лъжички оцет,  1 до 2 чаени лъжички лъжици каперси,  4 супени лъжици зехтин, сух  риган, сол и по желание 1-2 щипки смлян бял пипер

Начин на приготвяне: Нарежете доматите на 6 части, краставицата на кръгчета  /можете да я обелите/, лукът и чушката на полумесеци. Поставете в голяма купа за салата. Добавете каперсите, фета сирене нарязано кубчета и маслини. Смесете зехтина с оцета, солта и белия пипер. Изсипете върху салата. Накрая поръсете с риган.
Налейте си Узо или нашенска ракия 

Наздраве и добър апетит!


понеделник, 11 август 2014 г.

Сладко от праскови.

Есента неусетно пристига. А с това и сезонът на сладката и туршиите. Предвидливите започват отрано да се запасяван с „зимнина”. Можем да си ги купим от магазина, но са пълни с консерванти и липсва духът на доброто старо време. Не , че ще се върнем в това хубаво време, но поне можем да се насладим, като си направим собственоръчно някои сладости.
Ето едно от любимите сладка на семейството.

Продукти: На 1кг изчистени и обелени праскови 800 г захар, 150 мл вода и 1 ч.л. лимонтузу. Хубаво плодът да е по твърд.


Начин на приготвяне: Правим гъст сироп и прибавяме нарязаните на 6 части плодове. Варим на силен огън докато се отпени. Махаме пяната. След това продължаваме на умерен огън до нужната гъстота. 3-4 минути преди да го свалим от огъня прибавяме лимонтузу. Разбъркваме. На 1 кг захар 1 ч.л. лимонтузу. Пълним в затоплени бурканчета сладкото веднага след като го свалим от отъня и обръщаме.

Можете да си го направите по гъсто или по рядко.

Добър апетит!

неделя, 10 август 2014 г.

Царска туршия

Продукти:
5 кг камби
2 кг карфиол
2 кг моркови
2 л оцет-6 градуса, 1.5 л вода, 300 г сол, 350 г захар, 200 мл олио, 10 г черен пипер-зърна, 7 дафинови листа, 8 зърна бахар, 1 глава чесън и 1 бр. целина-глава и листа.
По 1-2 аспирина на буркан.


Начин на приготвяне: Камбите се нарязват на четири парчета, морковите на кръгчета, карфиолът се накъсва на цветчета.Всичко се омесва в голям съд заедно със захарта и солта. Оставят се да престоят около четири часа. Нареждат се в еднолитрови буркани - хубаво трябва да бъдат уплътнени, не по-вече от 12 броя.Помежду нарязания зеленчук се слагат листа целина и парченца от нарязаната глава, както и скилидки чесън. Сокът, който се образува при изкисването на зеленчуците със солта и захарта, се омесва с оцета, водата, олиото, черния пипер, дафиновите листа, бахара и след като кипне се вари още минута.
Оставя се да изстине и се заливат бурканите. Слагат се аспирините и се запечатват.
Напоследък ми е по-лесно да я правя в 3 литрови буркани.

Понякога в маринатата слагам по 1-2 с.л. мед.

Добър апетит!




 


петък, 8 август 2014 г.

Пикантни гъби с бекон на тиган

Продукти: ½ кг пресни гъби, 150 г бекон, 2 к.ч. разтопено краве масло, ½ връзка копър, 5-6 скилидки чесън, 50 мл бяло вино, 1 ч.л. смлян черен пипер, 1-2 с.л. салца, настърган кашкавал по желание, сол на вкус.

Начин на приготвяне: Измиваме гъбите във вода с малко брашно. После ги изплакваме на течаща студена вода. Нарязваме измитите гъби на парчета, леко ги посоляваме и задушаваме в кравето масло /на умерена температура под похлупак/ 15 мин.. След това прибавяме нарязаният на жулиени бекон и задушаваме още 5-6 мин. Накрая слагаме пресованите скилидки чесън, бялото вино омесено със салцата, нарязаният копър, черният пипер и посоляваме. Още 2-3 мин. държим на огъня и махаме.
Поднасяме  топли с настърган отгоре кашкавал или пармезан по желание. /може и без него, но бялото вино е задължително/.

Добър апетит!
На любителите на лютото, предлагам да заменят салцата с 1-2 с.л. люто чили, омесено с 1 ч.л. мед.