събота, 3 септември 2016 г.

Сарми с прясно зеле и кайма


 

 
Тази рецепта е адаптирана от руски, украински и унгарски рецепти. Наскоро бях правил кюфтета с прясно зеле и ме осени идеята за сарми.

Продукти: 350 г свинска кайма /може и смес/, 8 броя средно големи листа от прясно зеле, 200 мл течна сметана за готвене, 1 голяма глава кромид лук, 1 голям морков, 2 броя малки яйца, 2 с.л. с връх брашно, 2 скилидки чесън, 1 голям домат, 1 с.л. едро смляна лютеница, 1 равна ч.л. смлян черен пипер, 1 равна ч.л. смлян кимион, няколко щипки стрита суха чубрица, 1 ч.л. сол, 80 мл растително масло /олио/.
Вода.

 
Начин на приготвяне: Листата зеле се попарват за 4-5 мин. във вряща вода и веднага заливат със студена. Оцеждат се.
Каймата се смесва с ¾ ч.л. смлян черен пипер, ¾ ч.л. смлян кимион, ¾ ч.л. сол и малко чубрица. Разделя се на 8 части. Оцедените зелеви листа се пълнят с кайма и завиват на сарми. Овалват се в пресятото брашно, топват в разбитите яйца и пържат в сгорещената мазнина от двете страни до приятно порозовяване. Слагат се в отделен съд.
Лукът и скилидките чесън се нарязват на колелца, морковът на тънки ивици по 4-5 см, доматът се настъргва на едро ренде. Лютеницата се размива с малко вода.
След изпържването на сармите, се слагат в мазнината нарязаните лук, чесън и моркови. Пържат се около 2-3 мин. После настърганият домат и размитата лютеница. Разбъркваме около минута. Намаляваме огънят на слаб / от 9 степени на 2 – ра при мен/, залива се със сметаната. Разбърква се. После се нареждат изпържените сарми /тиганът трябва да е достатъчно широк и дълбок/ и поръсва с остатъка от подправките и солта. Захлупва се с капак /да има малък отвор да не изкипи сметаната/ и така 30 мин. на слаб огън. След което внимателно се обръщат сармите и още 30 мин. Отнемат се от огъня и оставят още 10 мин да престоят захлупени. Готовите сарми се сервират топли, залети с малко сос.


Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар