четвъртък, 21 януари 2016 г.

Пилешко филе по мексикански


 

Тази рецепта така я побългарих, че май само заглавието остана мексиканско. Но доста вино изпи. J
Продукти: Около 500 г пилешки месо от гърдите /филе/, 4 бр. домати, обелени от консерва /варени/, 3 бр. люти зелени чушлета, 1 голяма глава лук, 1 ч.л. кориандър, 1/3 ч.л. чер пипер, 1 скилидка чесън, 1 ч.л. сол - равна, 100 мл олио /растително масло/ + 3 с.л. олио.

За гарнитура – зелен грах, царевица от консерва по 2 с.л. , червена чушка, морков и зелен боб от консерва по 1 с.л.
Печена червена чушка
Варен ориз, пържени картофи.

За мариноване – 1 с.л. соев сос, 1 с.л. олио, 1 с.л. бяло вино, щипка чер пипер, щипка червен пипер, 1 скилидка чесън.
Начин на приготвяне: Пилешкото месо се измива добре и нарязва на дребни парчета или лентички. Омесва се в дълбок съд с продуктите за мариноване, захлупва се и се забравя за 2-3 часа на хладно място /не хладилник/
После се изважда и запържва в 100 мл олио до зачервяване.
Една втора част от лукът и 1 люта зелена чушка се нарязват на едро и запържват за 2-3 мин. с 1 с.л. олио. Слагат се в дълбок съд.Месото се посолява, поръсва с чер пипер и прехвърля при запърженият лук, омесва се.
Доматите от консерва, ½ от лукът, 2 люти зелени чушки, 1 скилидка чесън, кориандъра и малко сол се смилат на блендер. В тиган се загряват 2 с.л. олио и сместа се вари на СЛАБ огън докато се сгъсти – около 30 мин. /можете да сложите ако желаете 1-2 щипки захар/.
Останалата гарнитура от продукти от консерва омесих и сложих върху изпечена и обелена червена чушка
Варих ориза с 2 щипки шафран, изпържих картофи и порцията беше готова. Налях си бяло вино ……… и като се подлютих ометох почти всичко приготвено сам.

По принцип месото след изпържването се задушава с доматената салца и сервира върху канапе от сварен ориз. Но в къщи само аз си похапвам и обичам лютичко, така че направих да има за всички според вкусът им.
Добър апетит!

 

2 коментара: