сряда, 21 януари 2015 г.

Узбекска чорба с нахут

Според Википедия - Shurpa  (от . Arabic  شوربة - shorba, т.е. супа) –супа с богат пълнеж, придобила популярност в Източните народи – предимно в района на Средна Азия и Кавказ. Там тя е известна под различни имена: shourpa , chorpa , shorpo , sorpa, както и в Молдова и на Балканите, където тя е наречена- Ciorba .
Отличителните черти на shurpa доста трудно да се идентифицират. Има различия, например при подготовката на shurpa с предварително пържено месо и зеленчуци (Kovurma) или по конвенционалния метод на подготовка (kaynatma)- варене. При продуктите, според региона. Технологията на приготвяне shurpa не са уникални за тази супа, има само отлики от технологията на приготвяне на други супи с богат пълнеж /продукти/.
Можете да отличите някои признаци на shurpa. Първо, тя се характеризира с увеличаване на съдържанието на мазнини, особено при приготвянето на shurpa с предварително запържени месо и зеленчуци. Второ, shurpa се характеризира с използването на голямо количество зеленина и подправки . Трето, има сравнително голям постоянен набор от едро нарязани на кубчета зеленчуци, а именно моркови , картофи, домати, чушки и лук.
Като правило, shourpa се приготвя от агнешко месо , но може да бъде направена с говеждо месо,  домашни птици, включително малки и диви животни. Нещо повече, shourpa могат да бъдат приготвени от риба , така наречената "аса sorpa", типичен за крайбрежните райони на Туркменистан .
Зеленината и подправките варират в различните региони, но почти навсякъде тя е съставена от магданоз , копър , червен пипер . В Узбекистан, добавят кимион в големи количества и босилек в Молдова.
Следва да се отбележи, че колко добра е чорбата / shurpa/ в Татарстан и Киргизстан може да се разбере по прозрачния овнешки  бульон. Там добавят ситно нарязан лук, картофи и тънко нарязана юфка , с малко зелени подправки и черен пипер . В допълнение – това е източна супа с хилядолетна история. Източната кухня - това е много вкусно нещо.


Аз избрах Узбекският вариант - Нохат шурпа с нахут.
 
Продукти: 500 г овче или говеждо месо с мазнини, 80 г лук, 1 ч.ч. /200мл/ сух нахут,  100 г моркови, 500 г картофи, 1 глава чесън, 200 г пресни червени чушки, 300 г червени домати, 2 резенчета целина – глава, дафинов лист – 3 бр., зърна чер пипер – 10-12 бр., 1 с.л. сол, 2- 3 щипки смлян чер пипер, зелен магданоз ½ връзка, 2- 3 щипки смлян кимион.

Начин на приготвяне: Отличието на узбекският вариант на приготвяне на тази супа от другите варианти е в начина на приготвяне. В Узбекистан тя се приготвя в голямо количество, в голям съд с дебело дъно и стени. Това е важно, защото супата се „вари”, без видими следи от кипене, на слаб огън и дълго време. В малък съд, с тънки стени това е невъзможно – без кипене, липса на равномерно затопляне.
Аз използвах една по стара 7-литрова тенджера под налягане с дебело дъно и стени. „Варих” от 9 степени нагревателен уред на 2-ра /слаб огън/. Отне ми малко повече от 3 часа. Използвах свинско месо и зрял боб, вместо нахут.
Измих и оставих да се оцеди месото. Нарязах го на парчета с 3-4 см големина. Зеленчуците – моркови, картофи, целина почистих и нарязах на едри кубчета. Бобът – ½ ч.ч. накиснах 5-6 часа предварително в студена вода. После прецедих. Доматите, лукът и чушката нарязах на резенчета – полумесеци. Главата чесън почистих добре от люспите и измих.
Подредих на дъното на тенджерата първо лукът, върху него месото, после моркова и картофите. Отгоре бобът, доматите и червената чушка. Поръсих със сол, подправки /без магданоза, но сложих смлян сух кориандър/, добавих дафиновият лист, после ЦЯЛАТА необелена глава чесън и залях всичко с ВРЯЩА вода.Тя трябва да покрие зеленчуците, като бъде 3 пръста над тях. Захлупих, сложих на слаб огън и забравих за супата за 3 часа. Ако се появи пяна, я почистете. При мен почти нямаше.
Зеленчуците и месото се бяха сварили, бульонът бистър, въпреки че водата не беше завирала /само мехурчета/. Стана много вкусно. Приличаше на телешко варено, но някакъв по особен вкус и апетитно. Всички в къщи я харесаха.
Поднесете гореща с малко лют червен пипер и поръсена с накълцан пресен магданоз.

Добър апетит!
Ако я правите със сух нахут, то той трябва да бъде накиснат 12 часа преди това във вода.

10 коментара:

  1. Не познавам източната кухня, но тази супа изглежда много апетитна.
    И поздравления за прекрасния блог!

    ОтговорИзтриване
  2. Щом е толкова разпространена, макар и в различни варианти, определена този супа е много вкусна! Интересен начин на варене, без да кипи течността!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей! И аз за "варенето" се притеснявах. Преди доста години бях я правил с агнешко и спомените ми бяха малко мътни. Но се получи чудесна. Всичко - зеленчуци, месо беше сварено на магия и много вкусно. Някъде бях чел, че китайците или японците използвали над 23 начина на кипене на водата при приготвянето на чая.Та това за "кипенето".

      Изтриване
  3. Пак измисли нещо интересно. Страхотна чорба, Ванка! Супер е направо!

    ОтговорИзтриване
  4. Още като я видях сутринта и реших, че ще я правя - имах нужните продукти.
    Е, получи се чудесна! Благодаря, Иван!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пак съм аз, да споделя нещо. Готовата супа престоя една нощ извън хладилника, но на студено. За съжаление на сутринта беше вкиснала. умрях си от яд:(, но си мисля, че не само домата в нея е причината, а може би по някакъв начин и това бавно готвене спомага...При теб имаше ли този проблем? Може би трябва да се приготви по-малко количество или все пак да се сложи веднага в хладилника...Та за жалост се насладихме само на по една порция:)

      Изтриване
    2. Здравей! Аз, като изстине, което не сме консумирали от яденето веднага в хладилника. Никакви балкони, тераси и т.н. , независимо от времето. Супата при мен си беше нормална и престоя два дни - в деня на направата и следващият ден. Беше изядена и наистина им хареса на моите хора.
      Преди време имах такъв проблем с боб яхния. Оставих го вечерта на балкона да изстине. След това го сложих на сутринта в хладилника. Вечерта на другият ден имаше мехурчета. Оттогава, щом изстине ястието - веднага в хладилника.

      Изтриване