четвъртък, 15 януари 2015 г.

Сос с четири вида сирене

Продукти: 3 с.л. краве масло, 3 с.л. брашно, 1 малка глава лук, 2 ч.чаши пилешки бульон- 400 мл.,  1/2  ч.л. сол, 1/2 ч.л. прясно смлян бял пипер,  щипка прясно настъргано индийско орехче, 1 жълтък, 200 мл течна готварска сметана, по 50 г синьо сирене, пармезан, моцарела и маскарпоне – общо 200 г, 1 с.л. ситно нарязан пресен магданоз.

Начин на приготвяне: На средна температура в дълбок съд разтопете кравето масло. Прибавете ситно нарязаният лук. Задушете докато стане „стъклен”. После сложете пресятото брашно. Бъркайте няколко минути докато пъжълтее, но да не става кафяво. Добавете горещият пилешки бульон и бъркайте с телена бъркалка докато кипне. Варете още 20 мин. на СЛАБ огън.
В отделна купа смесете жълтъка и сметаната. Сипете при останалият сос при постоянно бъркане. После добавете нарязаните на дребно сирена, солта, подправките и магданоза.Разбъркайте внимателно с дървена лъжица на слаб огън докато се разтопят сирената и сосът стане гладък.
Сосът може да използвате за заливане на паста, пилешко месо, задушени зеленчуци, мусака, постни зелеви сарми.

Добър апетит!

6 коментара: