четвъртък, 7 август 2014 г.

Панирани банани по индонезийски

Една рецепта от старите тефтери. За тези които искат да опитат банани, приготвени по малко нетрадиционен начин. Вкусотия. Ненапразно казват, че Изтокът е тънко нещо. J


Продукти: 1 бр. яйце /XL/, 140 г пшенично брашно, 2 бр. ванилии на прах, 100 мл хладко прясно мляко, 2 с.л. с връх захар, 2 с.л. разтопено краве масло, 1 ч.л. ром, 5-6 по големи банана.
Около 250 – 300 мл олио за пържене.

Начин на приготвяне: Обелвате бананите. Нарязвате ги на три части – през 6-8 см... Всяка част разцепвате на половина по дължина.
Яйцето разбивате  със захарта на пяна. Прибавяте на части млякото при постоянно биене. След това ромът и разтопеното краве масло. Накрая, на части омесените брашно и ванилия. Разбивате добре ,до гладка хомогенна смес, без бучици.
В тиган с дебело дъно загрявате мазнината на малко над средна температура /от 9 степени, пържих на 5 степен/. Топвате бананите в готовата панировка, оцеждате /да не капи/ и пържите по 3-4 мин., до приятен кафеникав загар от всяка страна. Изваждате и оцеждате на кухненска хартия.

Добър апетит!

В оригиналната рецепта се пържи 15-20 мин. до хрупкава, почти черна корица, но аз не рискувах. И така се получи страхотен вкусМлякото в оригинал е кокосово, но става и с обикновено.
4

сряда, 6 август 2014 г.

Гъби в масло на тиган.


Необходими продукти: 500 г пресни печурки, 2 к.ч. разтопено краве масло, 50 мл бяло вино, връзка  пресен копър, 8 средни скилидки чесън, сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Първо поставям гъбите в дълбок съд, наливам студена вода, колкото да ги покрие и слагам 2 с.л. брашно. Рразбърквам с ръце  за около 3-5 мин. Изваждам и измивам на течаща студена вода. Нарязвам ги на четвъртинки. Загрявам тиган с дебело дъно на умерен огън, слагам маслото и нарязаните гъби. Бъркам внимателно с дървена лъжица. Като започнат да си пускат водата, захлупвам. Намалям огъня между слаб и умерен. Оставям под похлупак гъбите да се задушават около 25 мин. Периодично разбърквам.
Пресовам скилидките чесън, нарязвам копъра, смесвам ги и разбърквам.
Гъбите след 25 мин., вече не трябва да има вода при тях, поръсвам с чер пипер и сол на вкус, наливам 50 мл бяло вино /може да изполвате и зеленчуков бульон/, слагам чесъна и копъра,, обърквам захлупвам  и оставям да се задушава 2-3 мин. на огъня. Махам тигана от огъня и престоява под похлупак още 5 мин..
Сервирам топли. При поднасяне гъбите можете да ги поръсите с настърган кашкавал.

Отделно за 5-6 мин. можете да си запържите бекон нарязан на жулиени. Този бекон го прибавяте заедно с другите продукти 2-3 мин. преди да снемете гъбите от огъня.
 

Запасете се със студено бяло вино.

Добър апетит!

 

вторник, 5 август 2014 г.

Пукани люти чушлета

Започнахме вече да си приготвяме зимнаната. Така, че по често ще присъстват предложения в тази насока. А, зимата – кисело зеле със свинско месце, яхнии, мазничко и в студеното къде без люти чушлета.

Продукти:

4 кг люти чушлета
1 л вода
1 л оцет /6 градуса/
160 г захар
100 г сол
100 мл олио
3 връзки копър
2 глави чесън
4 дафинови листа



Начин на приготвяне: Чушлетата се измиват, изрязва се част от дръжките и леко се опукват. Оставят се да изстинат и се нареждат в еднолитрови буркани., като помежду им се нареждат ситно нарязания копър, скилидки чесън и дафинов лист. Водата, солта, захарта, оцетът и олиото се кипват. Сместа се оставя да изстине и се залива с нея чушлетата. Бурканите се запечатват с капачки или целофан. Съхраняват се на хладно.
По един аспирин на буркан 500 мл .
Аз леко модернизирах рецептата, като добавих бахар, малко черен пипер, целина и магданоз. Направих ги в 3 л буркан.


Добър апетит!

понеделник, 4 август 2014 г.

Китайска картофена салата

Продукти: 1 кг. картофи, 4 средни по дебелина резенчета сварен и нарязан на жулиени бекон, 1 средна нарязана на кубчета червена чушка, 1/2 ч.ч. нарязан на ситно пресен лук, 1/4 ч.ч. нарязан китайски магданоз /листата на кориандър/. 
За соса: 1 и 1/3 ч.ч. майонеза, 1 ч.л. захар, 1 с.л. соев сос, 1-2 ч.л. сусамово масло, 1/2 ч.л. люта горчица на прах, 1/2 ч.л. сол.

Приготовление: Сваряваме картофите, така че да са сварени, но твърди. Нарязваме ги на големи парчета, като за салата, още топли,топли.Смесваме съставките за соса, като можем да сложим по-вече сусамово масло или горчица, според вкуса.Слагаме всички твърди съставка в дълбок съд, като леко ги поомесваме. Заливаме със соса и добре разбъркваме. Оставяме салатата да изстине.

Добър апетит!


П.П. На снимката малко е видоизменена. Вместо бекон- шунка,магданоз, вместо листата на кориандър.

неделя, 3 август 2014 г.

Картофки на грил тиган

Бързо, лесно и вкусно. Става за гарнитура и за ястие.

Продукти: Картофи, смлян червен пипер, олио, черен пипер.

Начин на приготвяне: Обелваме картофите и ги нарязваме на колелца с дебелина 0.6см. Бланшираме ги за около 3-4 мин. във вряща, леко подсолена вода. Изваждаме и оцеждаме. Подреждаме в дълбок  съд. На половин килограм обелени картофи слагаме 3-4 супени лъжици олио /зехтин/, 1 ч.л равна смлян червен пипер, поръсваме с черен пипер и сол на вкус. Внимателно объркваме с дървена лъжица. Оставяме под похлупак за 20 мин. След което печем в грил тиган по 3 мин. на силен огън от всяка страна.
По желание при изпечените картофи можем да сложим пресен джоджен или чубрица.

Добър апетит!

събота, 2 август 2014 г.

Карамелизирани тиквички със сос.

Продукти:
2 бр. средни тиквички – 400гр.
1 с.л. захар с връх
30 мл. олио
щипка шафран, 150 мл. вода, сол на вкус

Сос – 3 с.л. майонеза, 1 с.л. лимонов сок, 1 и ½ с.л. натрошено синьо сирене и 1-2 пресни листа от мащерка.

Начин на приготвяне: Обелвате тиквичките и ги нарязвате по дължина на резени с дебелина 1 см.. В тенджерата карамелизиране 1/2 с.л. захар с олиото Прибавяте 150 мл. вода. Оставяте да кипне, след което слагате нарязаните тиквички, ½ с.л. захар,щипка шафран и сол на вкус.
Ястието ври на тих огън 20-25 мин. и изваждате тиквичките.

Сервирате веднага и заливате отгоре със соса.
Сос – разбивате майонезата с лимоновият сок, прибавяте накълцаните на дребно листа от мащерка и натрошеното синьо сирене. Разбърквате..

Може би не на всеки ще се хареса това близкоизточно ястие, но на ентусиастите

Добър апетит!


петък, 1 август 2014 г.

Яхния от зрял боб


Това е традиционно ястие от българската кухня, приготвено от сварен боб, зеленчуци (морков, домат, чушка, лук) и подправки, която може да се консумира със или без запръжка. Едва ли някого ще учудя с тази рецепта, но да й се насладим.
Продукти: 2 чаени чаши зрял боб, 2-3 малки глави лук /балучки/, 1 малка сладка червена чушка суха/, 1 резен целина /глава/, 1 морков, 2 корена магданоз, 1 с.л. сух девисил, 1 с.л. сух джоджен, 1 клонка чубрица /прясна или суха/, 1 голяма глава лук, 3 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер, 2 червени домата или 1 с.л. доматено пюре, 1 с.л пресен джоджен, 1 с.л. нарязани листа от пресен девисил., сол.


Начин на приготвяне: Накисваме почистеният и изимит боб в студена вода, от вечерта до сутринта на другия ден. Водата трябва да е 1 пръст над нивото на бобените зърна. Прецеждаме.
Наливаме отново СТУДЕНА вода, която да покрива 2 пръста боба. Варим на умерен огън 20 мин., след това слагаме малките глави лук, цели,почистени, без люспите и сухата червена чушка. Продължаваме да варим на тих /слаб/ огън. Когато главите лук омекнат, изваждаме ги с решетъчна лъжица, намачкваме и връщаме обратно при боба. Прибавяме моркова нарязан на малки кръгчета /половинки/, целината на кубчета, сухият девисил, сухият джоджен, чубрицата, почистените, остъргани и измити корени магданоз. Като поомекне бобът – отнема различно време, затова не посочвам конкретно. Ориентир ще Ви бъде бобено зърно извадено от тенджерата   /гърнето/, което при натиск леко се смачква. Запържвате в отделен съд 3 с.л. олио 1 голяма глава лук нарязана на дребно, отнемате от огъня и прибавяте при постоянно бъркане 1 ч.л. смлян червен пипер. Слага се малко течност от боба, разбърква се с дървена лъжица и всичко се изсипва при къкрещият боб. Доматите се обелват и настъргват на едро ренде. И те при врящият боб. Ако слагате доматено пюре, разредете го с течност от врящия боб. С решетъчна лъжица изваждате корените от магданоз, при желание морковите и целината /аз тях ги оставям, но е въпрос на вкус/, добавете ситно нарязаният пресен джоджен и солта. Когато се свари бобът, го поднесете със ситно нарязан пресен девисил.





Добър апетит!

Няколко полезни съвета при варенето на яхния от зрял боб.
Варете яхнията на слаб огън, не бързайте трябва търпение, става бавно и продължително.
Не използвайте сода би карбонат при накисването на боба – променя се вкусът. Това е допустимо само при „по стар боб”, когато Ви е жал да го изхвърлите. Ако използвате, задължително го промийте на течаща студена вода.
Обикновено бобът трябва да се е сварил слаб огън за час и половина.
За предпочитане е да се свари във фурна, в глинен съд,

  но ако нямате става и в тежджера под похлупак на котлона. При това положение се старайте по малко да отваряте капака на тенджерата.
Бобът се накисва поне за 3-4 часа, а най-добре – цяла нощ.
Ако доливате вода, то тя да е гореща – да не се прекъсва процесът на варене.
Когато бобът и зеленчуците са уврели правим запръжка от олио, ситно нарязан лук, лъжичка червен пипер, по желание и лъжица-две препечено брашно за придаване на по-голяма плътност.
Съвсем накрая, след сваляне от огъня, добавяме пресните подправки и оставяме с покрит капак.
Малко преди да свалите от огъня, можете да прибавите една топка краве масло в боба, голяма колкото малък орех.
Нещо в допълнение към боб яхнията.




Успех в направата на вкусна яхния от зрял боб.