четвъртък, 19 юни 2014 г.

Варен свински език със сос.

Продукти: 750 гр. свински език /4-5 броя/, 2 бр. дафинов лист,2-3 зърна бахар, 3-4 зърна чер пипер, корени от магданоз, резенче целина, 1 с.л. бяло ароматно вино, 1 глава лук, 1 равна с.л. сол.

Сос -  60гр. краве масло, 2 с.л. доматено пюре, 4 по-големи скилидки чесън, 2 с.л. бяло вино, 2 с.л. брашно /с връх/, 2 ч.ч. горещ бульон- 400мл., ½ връзка магданоз- около 3с.л.,1  морков, 2 стръка пресен лук,  дафинов лист, сол на вкус.

Начин на приготвяне: Езикът се измива на течаща студена вода. В дълбок съд – тенджера се налива 1.5 л. вода и се вари 15-20 мин. на умерен огън, като периодично се странява пяната.  Щом бульонът се избистри /да няма пяна/ се добавят лука нацепен на 4, корените магданоз, целината, виното, дафиновия лист, бахарът, черния пипер и солта. Вари се на умерен огън до пълното сваряване на езикът, около 2 часа.
Свареният език се изважда от бульона, потапя се в студена вода и се обелва от кожата, след което се нарязва на филийки. Бульонът се прецежда през финна цедка или марля.
Сос - : Кравето масло разтопяваме на нагревателния уред на най-ниска степен, като постепенно увеличаваме огъня до умерен и прибавяме доматеното пюре, дафиновият лист, накълцаният магданоз, нарязаните на дребно морков и лук, и пресованият / счукан/ чесън. Бъркаме постоянно, докато стане еднородна смес. След това прибавяме на тънка струя горещият прецеден бульон от варенето на езиците и виното. Като заври добавяме размитото в малко хладка вода брашно. Трябва да бъркаме постояно да не стане брашното на топчета. Добавяме солта и варим на умерен огън докато се сгъсти. Две- три минути преди да е готов сосът слагаме в него нарязаният на филийки сварен език.
Снемаме от огъня, захлупваме и оставяме 20 мин. да почине. Сервираме с варени картофи или ориз.

Добър апетит!

8 коментара:

  1. Ванка, изглежда и звучи много апетитно!! Вкъщи обичаме такива сосчета , а и език, така че ще я направя тази манджичка!!
    Поздрави и спорен ден!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Руми! Няма да съжаляваш, вкусно е! Поздрави!

      Изтриване
  2. Е, ама и днешното ти предложение ми допада много, от къде ги бълваш тези интересни и вкусни рецепти всеки ден...браво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Весе! Ястието наистина е много ароматно и носи доста вино. :) Надявам се да си открила вкусът на алкохолните питиета. :)
      Имам над 6000 различни рецепти. Макар, че фото документирани са в пъти по малко. Хубава вечер!

      Изтриване
    2. Ооо, ще ги очаквам с интерес! А вкусът на повечето алкохолни (пък и безалкохолни) питиета не ми харесва :)) Но чаша (50 мл) хубаво домашно вино мога да погълна...веднъж-дваж годишно:))

      Изтриване
    3. Весе, 50 гр. хубаво домашно вино ти запазвам. Бяло или червено?
      Хубав ден!

      Изтриване
  3. Това си го харесах още вчера. Ама много си го харесах! Беше любов от пръв поглед, така апетитно изглежда. Стархотно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Йоли! Вкусно е! Особено когато месото поеме ароматите! Поздрави!

      Изтриване