понеделник, 3 септември 2018 г.

Хрупкави пържени патладжани



Продукти: 1 кг патладжани, 15 г сол, 55 г пшенично нишесте, 55 г галета, 6 г чесън на прах, 10 г копър стрит.
За пържене 140 мл олио, 140 мл зехтин
Сос – 300 г кисело мляко, 15 мл зехтин, 1 с.л. пресен нарязан копър, 15 г смелени орехи, 3 г сол, 4 пресовани скилидки чесън.
40 кубчета лед.

Начин на приготвяне:  Почистете патладжаните от дръжките и кората. Нарежете ги по дължина на тънки филийки. Сложете ги в студена вода за 30 мин. Изведете и оцедете. Посолете ги със сол и оставете на гевгира да престоят 20 мин. Прехвърлете в дълбока купа, сложете леда и оставете в хладилник 20 мин.
Смесете нишестето, галетата, чесъна на прах и стрития копър.
Загрейте омесените зехтин и олио в дълбок тиган. От 9 та степен пържих на 5 –та. Извадете купата с патладжана. Изтръскайте течността от филийките патладжан. Потопете в омесеното нишесте и галета от двете страни. Леко изтръскайте отново и запържете от двете страни по около 2,5 мин. Изпържените филийки патладжан прехвърлете върху кухненска хартия да се оцеди излишната мазнина.
Сос – прецеденото кисело мляко омесете с всички продукти.
Сервирайте изпържения патладжан топъл със соса.

Добър апетит!

2 коментара: