неделя, 15 ноември 2015 г.

Бекри мезе


 

Μπεκρή μεζέ /гръцки/ - буквално мезе за пиячи. Прави със свинско филе, месо без сланина задушено в лук, зехтин и червено вино. Става да се приготви и с говеждо месо. Страхотен вкус и аромат, а заедно с хубаво домашно червено вино, изчезва за отрицателно време от масата. Ето моят вариант на това прекрасно мезе.

Продукти за 4 порции : 1 кг свинско филе /телешко месо, без кости и сухожилия/, 2 средни глави лук, 2 големи скилидки чесън, 300 мл ароматно червено вино, 1 червена чушка, 1 зелена чушка, 1 морков, 1 буркан консервирани обелени домати- 600 г / или 400 г прясно смлени домати и 2 с.л. доматено пюре/, 1 пръчка канела, 1 ч.л. сух риган, сол на вкус / друг вариант на подправки – 1 равна ч.л. смлян кимион, 1/2 ч.л. чер пипер, 1 с.л. счукан сух червен пипер, може и леко лютив/, 70- 80 мл зехтин.

Сирене и пресен магданоз за поръсване.

Начин на приготвяне: Измийте месото добре на течаща студена вода и нарежете на средноголеми парчета. Лукът и чушките нарежете на полумесеци, морковът на малки кръгчета.
Загрейте зехтина в тиган с дебело дъно на умерено силен огън. Запържете нарязаното месо до леко зачервяване от двете страни – около 15 мин. След това добавете нарязаният лук и пресованият чесън. Пържете още 2-3 мин. Излейте 200 мл вино, намалете огънят на умерен, захлупете и оставете да изври течността. Още около 30 мин. Прибавете нарязаните на ивици чушки, доматите, също нарязани на едри парчета, 100 мл вино и морковът. Оставете да къкри под похлупак на слаб огън до сгъстяване на соса и пълното омекване на месото. Още около 30 мин. в зависимост от силата на огъня. Разбърквайте периодично. Накрая посипете с подправките и посолете. Объркайте. Отнемете от огъня и оставете захлупено ястието за 5-10 мин. Сервирайте топло посипано със сирене „Фета“ /става и нашенско бяло саламурено сирене/ и накълцан пресен магданоз.

Наздраве на пиячите и добър апетит!

Аз лично приготвих ястието с малки отклонения. Месото беше смес – свинска рибица и телешко по 500 г всяко. Добавих 1 резенче целина и ½ ч.л. суха стрита чубрица. Приятелите ми не обичат канела, затова тя отпадна от рецептата за сметка на кимиона и черният пипер. Риган поради липса също не сложих. Добавих и една малка суха червена и люта чушка, счукана на ситно. Мезето стана огън за червеното вино.
Ако правите с пресни домати ястието, доматеното пюре разредете със 100 мл вино. С консерва домати, не слагайте доматено пюре, в консервата си има гъст сок.

6 коментара:

  1. Не съм пияч, но с удоволствие бих опитала от това мезе! :)
    Спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Наистина си заслужава. Поздрави!

      Изтриване
  2. Веднага ти предлагам риган прясно набран от Родопите за тази вкусна рецепта. Само кажи къде да го изпратя. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Правя го! Това е положението! Стархотно е Ванка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Йоли ! Мезенцето наистина е много ароматно и месото се получава много крехко. В комбинация с хубаво домашно червено вино, особенно ако решиш и суха люта чушка да сложиш - изчезва мигновенно. Поздрави!

      Изтриване