четвъртък, 16 октомври 2014 г.

Ябълков сладкиш с дюля, сметана и бисквити

Продукти: 1 кг ябълки /сладки/, 1 малка дюля, 1 ч.ч. захар, 3 бр  яйца, ½ ч.ч. смелени орехи или бадеми, 300 мл течна сметана 35%, 3 с.л. разтопено краве масло, 2 ч.ч. счукани бисквити „Закуска” /половината шоколадови/,2.5 с.л. пшеничен грис, 1/3 ч.ч. стафиди /попарени и оцедени/, 1 ч.л. канела, 2 бр ванилии.
Масло за намазване на тивичката, пудра захар за поръсване.

Начин на приготвяне: Измиваме и почистваме ябълките и дюлята. Обелваме ги и отстраняваме семенната част. Настъргваме ги на едро ренде. Прехвърляме ги в тиган с незалепващо покритие, поръсваме с ½ ч.ч. захар и задушаваме на умерена температура около 12-15 мин. до омекване на плодовете и получаваме на каша. Разбъркваме периодично. Не трябва да остава течност. Оцеждаме ги на гевгир.
Разбиваме трите жълтъка с останалата захар, прибавяме смелените орехи /аз го правих с бадеми/,гриса, накиснат предварително в 100 мл от сметаната/, останалата сметаната, разтопеното краве масло, счуканите бисквити /може и да ги смелите/,стафидите, ванилията и канелата. Разбъркваме всичко добре и слагаме разбитите на сняг белтъци, като внимателно бъркваме отдолу нагоре. Прибавяме оцедените ябълки и дюля. Всичко се обърква до гладка смес, която изсипваме в намаслена тавичка /24 на 32 см/. Печем в предварително загрята умерена фурна 190 градуса 45 минути. Последните 15-20 мин. от печенето покрийте с фолио отгоре да не загори.
Извадете, оставете да изстине напълно, нарежете и поднесете поръсен с пудра захар.
Чаена чаша = 250 мл

Добър апетит!

 


1 коментар:

  1. Сладкишът се получи разкошен! Нямах дюля и не сложих! Но всички го харесаха! Благодаря за рецептата!
    Продължавайте да творите все така!

    ОтговорИзтриване