понеделник, 22 юни 2015 г.

Сладко от кайсии


 

Продукти: 1 кг добре узрели твърди кайсии /около 40 бр./, 1кг захар, 400 мл вода, 1 ч.л. лимонтузу.
За накисване – 3 л студена вода, 1 ч.л. гасена вар.

Начин на приготвяне: Кайсиите се обелват, режат на половинки и отстраняват костилките. Накисват се за 1 час във варна вода. Внимателно се изваждат и измиват няколко пъти със студена течаща вода. Подсушават се с кърпа.
Сварява се гъст сироп  от захарта и водата.  Сваля се от печката и оставя се да поизстине. В него се пускат  кайсиите. След 10 мин. се връща на огъня и вари още около 10-15 мин. Лимонтузуто се прибавя накрая, 5 мин. преди да свалим от огъня сладкото. Насипва се горещо в затоплени буркани и последните се обръщат с капачките надолу да изстиват.

Добър апетит!

Това е оригиналната рецепта.
Аз лично не слагах кайсиите във варна вода и не ги белих. Нацепих ги на две и посипах от вечерта със захар /2 кг кайсии и 1.2 кг захар/. После на другият ден варих, като отстранявах появилата се пяна, около 45 мин. Получи се много добър резултат.

1 коментар:

  1. Успокоих се, че не си ползвал варна вода. Къде ли да намеря вар, не обичам рецепти с нея, от съвсем мъничко дете дори не съм виждала:))
    Чудесни са всичките ти рецепти, Иван, страшен си!

    ОтговорИзтриване